Útleírások -> Európa->Magyarország->Diósgyőr

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.06.03.Diósgyőr
Magyarország egyik történelmi települése, 1945. január 1-jétől hivatalosan is Miskolc városrésze, mely egykor nehézipari központ volt.  Az itt épült földvárat valószínűleg a tatárjárás idején pusztították el, de helyén már az 1270-es években kővár épült. Az 1340-es évektől már királynéi javadalom volt, ezért nevezik a Diósgyőri Várat a  "királynők várának" . A várfalak között sokat időzött Nagy Lajos, a lovagkirály is. Mátyás idjén készült el a külső várfalöv. Az utolsó királynői tulajdonosa II. Lajos felesége, Habsburg Mária volt. A vár a  magyar királyok és királynék kedvelt üdülőhelye volt, ma műemlék, turisztikai látványosság. A szocializmus idején itt működött az ország egyik legjelentősebb gyára, a Diósgyőri Acélművek. Diósgyőrről kapta a nevét Miskolc labdarúgócsapata, a Diósgyőri VTK is, amelynek stadionja szintén e városrészben található.

Fekvése: Bükk északi lejtője alatt terül el

Mítoszok, legendák: Diósgyőr keletkezéséről szól Diós Pali mondája, melyet Tompa Mihály is feldolgozott.

Diósgyőr nevének eredete: Diósgyőr neve eredetileg Győr volt, személynévi eredetű, talán a domb, bucka jelentésű ómagyar szóból.  Később Nagy-Győr, majd Diósgyőr lett a neve a helységnek.

Rövid történelem:

A terület az ősidők óta lakott, a várhegy aljában őskori település nyomaira bukkantak. 1200 táján Anonymus említi először Diósgyőr nevét, igaz, ő még Győr formában: „miután Árpád vezér seregével elhagyta Szerencset (…) Bors apjának, Böngérnek adományozta a Tapolca vizétől a Sajó folyóig terjedő földet, amely területnek Miskolc a neve, valamint azt a várost, amelyet Győrnek hívnak.” Legrégebbi épülete, a vár helyén először a 12. században állhatott erődítmény, amely a tatárjárás idején elpusztult. A jelenleg álló várat valószínűleg IV. Béla építtette.A diósgyőri vár fénykora I. Lajos király uralkodása alatt kezdődött. 1364-ben Miskolc városát és környékét a diósgyőri uradalomhoz csatolták. A magyar�"lengyel perszonálunió megszűntével Diósgyőr vesztett jelentőségéből, innentől kezdve magyar királynék nyaralóhelye volt.  A mezőkeresztesi csata (1596) után a törökök efoglalták a területet, innentől Diósgyőr török uralom alatt volt és az egri pasa uralta egészen 1687-ig. Erre az időre a vár minden hadászati értékét elvesztette.Bár a két települést már 1903-tól autóbusz-, 1906-tól villamosközlekedés köti össze, egy 1932-es útikönyv Diósgyőrt még Miskolccal egybeépült szomszédos községként említi. 1945. január elsejével Diósgyőrt hivatalosan is Miskolchoz csatolják, ekkor jön létre a történelmi Miskolcból, Diósgyőrből és a környező településekből kialakuló Nagy-Miskolc. Diósgyőrt és Miskolcot először a köztük felépülő gyár köti össze, majd a két település egyre inkább összeolvad, napjainkban már csak tábla jelzi az egykori történelmi Diósgyőr határát.  (  Forrás: Wikipédia )


Rendezvények

Diósgyőri Várszínházi Esték

A Diósgyőri Várszínházi Esték minden év augusztusában várja a színházrajongókat. A rangos nyári színházi fesztiválon erdélyi, felvidéki és a kárpátaljai magyar színházak legjobb darabjait láthatja a közönség. A természetes díszletként is szolgáló ódon várfalak, a szabadtéri színpad fölé tornyosuló bástyák hamisítatlan nyáresti hangulatot biztosítanak a nagyszerű előadásokhoz. A kitűnő szórakozás garantált! (A Várszínházi Esték részletes programját lásd: www. diosgyorivar.com)

Várfesztivál
Középkori Minifesztivál

2009. Április 5-től szeptember 27-ig minden vasárnap délelőtt 11 órakkor és délután 3 órakkor. A szokásos csoportos tárlatvezetésen túl bekapcsolódhatunk egy exkluzív, középkori hangulatú vártúrába is.

A diósgyőri vár történetét játékos formában ismerik meg a résztvevők: kosztümös animátorok segítségével bejárják a vár izgalmas helyszíneit, találkozhatnak Nagy Lajos királlyal, lovagjaival és udvarnépével. Piros Sándor vezetésével a királyi vadászok tartanak egy látványos, harci játékokkal fűszerezett lovasbemutatót.
A különleges interaktív tárlatvezetést feltétlenül érdemes kipróbálni minden kedves látogatónknak.

A vártúrák külön időpontra is megrendelhetők, igénylését küldje az alábbi e-mail címre: info@diosgyorivar.hu vagy adymuvhaz@chello.hu

szövőszék

Bükki Vadas-Boros Napok

Szeptember közepén - 11-12. - a Bükki Vadas-Boros Napok idézik fel a vadászhagyományokat, ennek részeként pedig megrendezik a III. Országos Diófesztivált.

Ars Poetica
"Minden lélek egésznek születik és egészségét nem veszítheti el. Légy okos, szerezd vissza egészségedet. A gyógyszer bárhol kapható. Igyál! Amit kínálok, a tisztaság olaja. Igyál, a többit majd hozza a bor!" Hamvas Béla: A bor filozófiája

Vadas-Boros Napokvárfal 

Királynék Tavasza Várfesztivál

A Királynék tavasza egésznapos tavaszköszöntő rendezvény, a szezonnyitó hagyományokhoz híven a reneszánsz magyarországi virágkorát, Beatrix királyné diósgyőri udvartartását eleveníti meg kosztümös szereplőkkel, zenészekkel, táncosokkal