Útleírások -> Európa->Magyarország->Lillafüred

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos Tudnivalók

2009.06.04.Lillafüred
az ország egyik legszebb természeti adottságokkal rendelkező üdülőhelye. Közigazgatásilag Miskolc város része . Turisztikai jelentősége kiemelkedő.


 "... egyre szûkebb lesz a völgy, s végre egészen kôsziklák közé szorul, meredek, vad kôsziklák közé, s az út fölfelé tart kanyargósan a Szinva partján, mely számos zuhatagot képez, fönn pedig a hegyen tóba gyûl, melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az ôt környezô bércek erdejének." (Petôfi Sándor: Úti levelek Kerényi Frigyeshez, 10. levél, Miskolc, július 8. 1847.)


Hámori Tó

Fekvése:
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükk hegység keleti szélén, 350 méter tszf. magasságban, a Szinva völgyében, a meredek hegyoldalakkal határolt Hámori-tó mellett fekszik.


Megközelíthetőség busszal autóval és vonattal

Miskolc-Diósgyőrből az 5-ös vagy 15-ös városi autóbusszal. Kb. félóránként jár és Diósgyőr végállomásról 16 perc, a Majális-parktól 10 perc alatt ér ki Lillafüredre. A Bükkszentkeresztre menő távolsági (Volán) járatnak is megállóhelye. Diósgyőrből indul a LÁÉV (Lillafüredi Állami Erdei Vasút) kisvonata is, amely a Bükk legszebb tájain halad át Lillafüred felé.


Táj: Mesebeli : sziklák, hegyek, lombok, patak, tó, friss levegő….Mítoszok, legendák: A Hámori-völgy oldalában lévő sziklához, melynek tetején fakereszt áll, két különböző legenda is fűződik. Az egyik szerint a szikla onnan kapta nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymáséi. Egy kevésbé ismert, de Jókai által megörökített legenda szerint egy idős molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja. Fehérkőlápa A Lillafüredet rejtő völgy dél-keleti oldalán található terület elnevezése, mely nevét egy nagyszerű kilátást biztosító szikláról (Fehérkő) és az alatta fekvő, meredek esésű, a fennsíkra vezető, völgyszerű hegyoldalról (lápa) kapta.

erdő

Hely nevének eredete: A közhiedelem szerint Lillafüred névadója gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter volt, aki 1892-ben felesége, Vay Lilla tiszteletére keresztelte el az egyik vadászat során felfedezett, lenyűgöző szépségű helyet.

 
Rövid történelem: Lillafüred és környéke

1892 óta a Szinva és a Garadna patak találkozási helyét - ahol az utóbbi vize a Fassola Frigyes földuzzasztotta Hámori-tóba "gyûl" - hívják Lillafürednek. E Kazinczy Ferenc által "magyar Tempe"-nek nevezett térség a múlt század utolsó évtizedében Bethlen András, akkori földmûvelésügyi miniszter támogatásával kezdett üdülôhellyé válni, aki felesége, Vay Lilla udvarlására-tiszteletére keresztelte meg az újszülött pihenô-gyógyító települést.