Útleírások -> Afrika->Tunézia->Sousse

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.06.09.


Sousse


Tunézia harmadik legnagyobb városa, amely a fõvárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szûk utcái és az üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik a várfallal körülvett Ribat erõd, a Kasbah világítótorony, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Népszerű tengerparti üdülőhely, ugyanakkor hangulatos medinával, történelmi belvárossal büszkélkedhet. A IX. században épült impozáns Nagy Mecset és Ribat (kolostorerőd) nem mindennapi építészeti műemlék.

Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetõséget, vízi sportok nagy választékát,  kínálja.

Az estéket a szállodák kertjében tartott egzotikus rendezvények keretében valamint a szállodák bárjaiban ajánlatos eltölteni. Ha magányra vágyunk párunkkal, a szálloda saját strandján sétálgathatunk,ücsöröghetünk vagy akár a saját teraszunkon tölthetjük az időt. A szálloda halljában is sokszor helyi zenészek szórakoztatják  a turistákat.

Kikötőnegyed

Sousse kikötőnegyedébe érdemes  és biztonságos még ellátogatni este, ahol minden sarkon rendőrök őrzik biztonságunkat, gyönyörű hajókat szökőkutakat tekinthetünk meg és a bazárok közti séta itt sem maradhat el.


Tunézia  a mediterrán vakációk és a sivatagi kalandok országa

A Tunéziában pihenni vágyóknak a finom homokos tengerpart és a szinte állandóan ragyogó nap nyújt kellemes időtöltést.
Az utazási irodák kínálatában a legkedvezőbb áron válogathatnak a Tunéziába utazni vágyók és szinte luxus-nyaralásban lehet részük megfizethető áron. Tunéziában érdemes a hotelekben a  félpanziót választani, amely bőséges, svédasztalos reggelit és vacsorát jelent.

Államforma: köztársaság

Fekvése: Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál  Algéria és Líbia között, Afrika északi-középsõ részén fekszik. Területének 2/5 -e többnyire homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át.

Területe: Tunézia Észak-Afrikában található, területe 163 610 km2 kb. másfélszer akkora, mint Magyarország.

Fővárosa: Tunis

Idegenforgalmi városai:  Sousse, Hammamet,Monastir, Djerba szigete ( „Napfény szigete”)

TengerpartHivatalos Nyelv: Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is

Területe: 163 610 négyzetkilométer

Lakosság száma: 10.074.951 fő

Pénznem:  tunéziai dínár

Gépkocsijelzés: TN

Időzóna: CET (UTC+1)

Fizetőeszköz: hivatalos pénznem: Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.

Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.


Lakosság
Tunézia lakosságát zömmel mohamedán arabok és berberek alkotják, emellett több tízezer európai is él az országban. A népszaporulat magas. Délen az ország lakosságának csupán egy tizede él az oázisokban, datolyatermesztéssel foglalkozik, míg a kiterjedt sztyeppeken nomád állattartás folyikIdőeltolódás: Magyarországhoz viszonyítva a nyári hónapokban -1 óra az idõszámítás.

Táj
Tunézia északnyugati része az Atlasz láncainak folytatását alkotó, völgyekkel tagolt (Medjerda-völgy) hegyvidék, amelyet keleten változó szélességű parti síkság övez. Déli részén a prekambriumi africida alapzat hullámos felszínű fennsíkjai terülnek el, sós mocsarakkal kitöltött mélyföldekkel (Jerid-sott)
Az ország területének csaknem fele termékeny föld, 10%-a füves puszta, 43%-a pedig sivatag. Tunézia keleti része egészen egyhangú, homokos és terméketlen. Északon főként magas, sziklás területek vannak. Legfontosabb öblei a Tunisz-i, a Hammamet-i és a Gabés-i. Az ország legmagasabb pontja az 1544 méteres Jebel Chambi. Tunézia több nagy földrajzi egységre bontható, melyeknek külön klímájuk és jellegzetes növényviláguk van.


Időjárás
A tunéziai éghajlat északon mediterrán (januári középhőmérséklet 10,4 Celsius-fok, júliusi 26 Celsius-fok). A csapadék évi mennyisége északról dél felé erőteljesen csökken, ezért Tunézia területének nagy része félsivatag, sivatag; Kisebb erdőségek vagy cserjék csak északon találhatók. A tunéziai időjárás kedvező volta miatt kedvelt turistaközpontok jöttek létre az északi tengerparti sávban, így nem meglepő, hogy sok utazási iroda minden évi kínálatában szerepel tunéziai nyaralás vagy utazás

Tenger:  Földközi-tenger

Határai: Nyugatról Algéria, délkeletről Líbia határolja, északi és keleti oldalát a Földközi-tenger mossa. Az ország déli részét a Szahara foglalja el. Tunézia legészakibb  pontjától Cap Blanc-tól a legdélibb pontig Borj el-Khadráig 897 km, kelet-nyugati irányban Djerbától Neftáig  pedig 330 km kiterjedésű.

Tengerpart:  Az ország tengerpartja kb. 1150 km hosszú. Tunézia a Maghreb része, ami arabul nyugatit jelent. Tunézia mellett Marokkót, Algériát, Líbiát, Egyiptomot és Mauritániát szokás még a Maghreb-országok közé sorolni.

Hegy: Az ország északnyugati részét az Atlasz hegység határozza meg. A hegység legkeletibb nyúlványa mentén válik ketté az ország klímája.

Shahel: A másik nagyobb egysége a Shahel ami arabul partot jelent, ez a Földközi tenger mentén húzódik.

Sóstavak:A tunéziai hátságtól délre a Chottok, azaz a sóstavak vidéke fekszik, amely déli irányba már a Szaharába torkollik.

Szahara: A Szahara tunéziai része kb. 2,5 millió hektár. A Szahara az ország 43%-át foglalja el, de ne gondoljuk, hogy csupán hatalmas pusztaságról van szó. Az Algéria és Líbia által határolt területnek ugyan tényleg vannak hihetetlenül kopár vidékei, ám a látnivalók száma egyáltalán nem kevesebb, mint Tunézia bármely más vidékén. Dél-Tunézia földrajzilag és kulturálisan számos kisebb egységre tagolható. A kopár hegyek között megbúvó oázisok, Matmata berber barlanglakásai, a Ksour vidékének különleges formájú épületei vagy éppen a Szahara végtelen homokdűnéi egyaránt megérdemlik az utazók figyelmét. A táj végig lenyűgöző, így nem véletlen, hogy olyan híres filmet forgattak itt, mint pl. a Csillagok háborúja vagy az Angol beteg.

Sziget/ Félsziget:  Az ország legnagyobb félszigete az északon elhelyezkedő Cap Bon félsziget, legfontosabb szigete pedig Djerba.

Régiók

Az országot több régióra oszthatjuk: Észak-Tunézia, Keleti partvidék, (vagy „tunéziai riviéra” - vagy ahogy a helyiek nevezik: Sahel), Közép-Tunézia, illetve Dél-Tunézia, ami már a Szaharához tartozik. Tunézia déli részén találjuk Djerbát, ami egyben Észak-Afrika legnagyobb szigete.

Növényvilág

Kevés Tunézia méretű ország van a világon, amely hasonló mennyiségű és egymástól teljesen különböző élőhelyet tudna felmutatni. Az országot kettéosztó Tunéziai-hátságtól délre már füves pusztát találunk, még délebbre pedig a Szahara végtelen homokdűnéit. Az ország egyes vidékeinek növényvilágát alapvetően az ott hulló csapadék mennyisége határozza meg. Az északi részeken elsősorban a fenyő, a tölgy és a paratölgy jellemző, de találkozunk itt ciprusfélékkel és betelepített eukaliptuszokkal is. A tengerparti sávra pálma és fikuszfélék a legjellemzőbbek. Ahogy dél felé haladva egyre szárazabb vidékekre érünk, úgy ritkul a növényzet is. A sivatag oázisait vadfüge és gránátalmafák alkotják.


Állatvilág

Pár évszázaddal ezelőtt Tunéziában még szinte az összes tipikus afrikai vadállat megtalálható volt. Pusztításaikat a rómaiak kezdték, majd az európai vadászok és a helyi lakosság folytatták, akiknek egyre több területre volt szükségük a földműveléshez. Élt itt elefánt, oroszlán, zsiráf és leopárd is. Napjainkban a leginkább veszélyeztetett fajok a mendeszantilop, a kardszarvú nyársasantilop valamint a mediterrán barátfóka. Igazi különlegesség a fákon élő apró macskaféle a ritkaságszámba menő petymeg.  Tunézia legfontosabb ragadozói a hiéna, a sakál, a vadmacska, a ritka sivatagi róka és a mindenevő vaddisznó. Az ország síkságai számos kisebb emlősnek, főként rágcsálónak adnak otthont, míg a hegyvidékeken szarvasok és muflonok élnek. Tunézia a madárlesők igazi paradicsoma, több mint 200 féle madarat figyelhetünk itt meg. Az Európába tartó, illetve az onnan érkező vándormadarak milliói repülnek keresztül az országon, sok Magyarországon költő fecske és gólya is erre halad el. Tunézia számtalan hüllőnek és kétéltűnek is otthonául szolgál. A Szahara rovarvilágának leghírhedtebb tagja a skorpió, ami Tunéziában is szép számban megtalálható. Hasonlóan veszélyesek a sivatagban élő viperafajok. A Szaharában többféle gyík is él, a néhány centiméteresektől egészen a méteres varánuszokig. A Szahara több kis rágcsálónak is otthont ad, mint pl. a sivatagi ugróegér. Az ország jelképe a teve. A Tunéziában található tevék mind egypúpúak, azaz dromedárok. A teve legjellemzőbb tulajdonsága elképesztő vízháztartása, a sós vizet is képes meginni, 10 perc alatt akár 100 liter vizet is elfogyaszt. Egy egészséges teve naponta akár 200 kilométert is képes megtenni. A sivatag lakói évszázadok óta használják a teve szinte minden részét: a dromedár nemcsak terhet szállít, hanem húst és tejet is ad, szőréből textíliák, bőréből használati tárgyak készülnek.Vad tevéket azonban Tunéziában nem talál, mindegyiknek van tulajdonosuk. A többi tipikus sivataglakó közé tartozik a róka, varánusz, különböző fajtái a kígyóknak, skorpióknak és bogaraknak. A tengeri állatvilágot Tunézia tengerpartján a polipok, languszták, murénák, szardíniák, makrélák, tonhalak és más állatok képviselik.
A tunéziai élőlények között találunk néhány nagyon veszélyeztetett fajt is. A legtöbbet ezek közül a nemzeti parkok próbálnak megvédeni a kihalástól.

Nemzeti Parkok

Tunézia területén az utolsó időben 8 nemzeti park alakult. Legfontosabbnak az Ichkeul ? t tartják, amely Bizerta területéhez tartozik, és 12 600 ha területet foglal el. Az UNESCO emlékek listájára van sorolva. A tunéziai nemzeti parkok otthont nyújtanak a vidráknak, gazelláknak, hiénáknak, muflonoknak és szarvasoknak, sündisznóknak, hiúzoknak, sakáloknak és rókáknak, teknősbékáknak és főleg több fajta madárnak. Éppen Tunézia nagyon kedvelt állomása a vándorló madaraknak, azt írják, hogy 360 fajta fordul meg itt. Gyakran láthatóak itt cinegék, sasok, jégmadarak vagy a gyönyörűen színezett flamingók.
Néhány nemzeti parkba a belépés azonban valamiféleképpen nehézkes. Néhányuk közvetlenül a katonai övezetben található. Egy közülük a Zembra - Zembretta, amely a katonai bázistól nem messze fekszik, és a turistáknak a park nem látogatható. A kicsi Meknassy város mellett terül el a Bou Hedma Nemzeti Park, amely arra szolgál, hogy a veszélyeztetett állatfajokat segítse visszatéríteni a természetbe. Főleg struccokról, szarvasokról és muflonokról van szó. A Feija Nemzeti Parkban, amely a Líbia határánál fekszik, nemcsak vadmacskák, gazellák és sakálok élnek, hanem a nagyon értékes sivatagi róka is. Tunéziában a rókák eléggé veszélyes állatoknak vannak véve. A déli területeken gyakran élnek skorpiók és pár mérgeskígyó-faj. Ajánljuk nem lekicsinyleni ezt a veszélyt és a természetben való barangoláskor magasabb cípőket és hosszú nadrágot hordani.


Szimbólum: A teve mint szimbólum úton-útfélen feltűnik

 
Közlekedés

fõként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik  amit a fõbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsõsorban taxit vehetnek igénybe, városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik

 
Bazárok

A bazárok ebbõl a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetõsége is, de vigyázni kell, hogy milyen minõségû árut vásárolunk meg. Jellegzetes tunéziai emléktárgyaknak számítanak a kézi készítésû szõnyegek, a fûszerek, az olajfából faragott termékek, a réz- és bronztárgyak, a nabeul-i mûhelyekben készített csodaszép kerámiák, valamint a közkedvelt plüsstevék.

 
Bolt nyitvtatartás

Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitvatartása változó

Tunéziában nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá ugyanahhoz a termékhez.

 
Alku

Ez egy olyan világ, ahol mindenhol  alkudni kell, a felajánlott ár minimum felénél kell kezdeni az alkudozást.

 
Borravaló

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.


Beutazási feltételek

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendõ a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél.A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában 90 napig vízummentesen utazhatnak Tunéziába. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. Az országba való belépéshez az útlevélnek még hat hónapig érvényesnek kell lennie. A 90 napos tartózkodás túllépése esetén, kiutazáskor a többletnapok után büntetést kell fizetni a határon.


Repülési idõ: Budapestrõl kb. 2 óra 15 perc (Monastir és Djerba)

Magyar külképviselet:
Magyarország Nagykövetsége
12, Rue Achtart, Nord-Hilton
1082 Tunis - Cité Mahrajen B.P.572
Dr. Szathmáry György
Tel.: (00 216 71) 780-545
Fax: (00 216 71) 781-264

Csapvíz

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetõleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés elõfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgõs orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Túrák

Felhívjuk az országba utazók figyelmét arra, hogy tunéziai tartózkodásuk során szaharai túrára csakis utazási irodájuk által szervezett keretek között vállalkozzanak, tartózkodjanak az egyéni utaktól még abban az esetben is, ha rendelkeznek a szükséges engedélyekkel és kísérővel.

Értéktárgyak, Széf

Az utóbbi időben megszaporodtak a lopások a turisták által látogatott helyeken, így Sousse, Hammamet, El Kantaoui üdülőhelyeken. A leggyakoribb módszer a kézitáskák vállról letépése oly módon, hogy a tolvajok egy kismotorral hajtanak el a kiszemelt áldozat mellett, aki hiába próbálja visszatartani táskáját nem sikerül. Az ilyen lopások esetében személyi sérülés is történt már, amikor a táskáját szorító személyt a rántástól földre esett és megsérült. A szállodai szobákban hagyott értéktárgyak sincsenek biztonságban. Ezért azt javasoljuk állampolgárainknak, hogy az utcai sétához, csak kevés pénzt, útlevelet csak másolatban vigyenek magukkal. Útlevelet, repülőjegyet, bankkártyát és egyéb értéktárgyakat a szálloda széfjében helyezzék el. Sohasem hagyjanak őrizetlenül csomagokat, bőröndöket.

Amennyiben a lopás mégis megtörténik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot, amelyben valamennyi ellopott értéktárgy fel legyen tüntetve. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak.

Ha egy lopás során az útlevél is eltulajdonításra kerül, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780544; ügyeleti szám: +216/98 222339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az „ideiglenes útlevélre”, amit Konzuli Osztályunk állít ki. Ehhez személyesen kell eljönni, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Közbiztonság

A közbiztonság kielégítőnek minősíthető. Az ország harmincötezer fős hadserege mellett mintegy negyven ezres az egyéb rendfenntartó erők " rendőrség, csendőrség stb. " állománya. Az országot a határoktól a központi régióig " a fővárosig " körkörösen elhelyezett ellenőrzési pontokkal védik, illetve igyekeznek megszűrni a nem kívánt elemektől. A főbb útvonalakon és csomópontokban ugyancsak ellenőrző-pontok működnek. Ugyanez vonatkozik a turisztikai zónákra is. A gazdasági helyzet romlása ugyanakkor hatott a bűnözés területére is: az utóbbi öt év során a tunéziai állampolgárok kárára elkövetett lopások, betöréses lopások és más erőszakos cselekmények száma növekedett.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. Tömeges járványokról nincs tudomásunk " az egészségügyi hatóságok az ország húzóágazatának számító turizmus érdekeit szem előtt tartva igyekszik megfelelő rendszabályokkal távol tartani ezeket az országtól. Ugyanakkor az utóbbi tíz év során helyben is megjelent az AIDS és a kábítószer-élvezethez kapcsolódó problémák.
Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B felvétele.

Egyéb utazási tudnivalók, információk

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Nagyobb értékeket a folyamatosan megfigyelt tengerpartokon sem kívánatos a turistáknak magukkal vinni. Jelentős pénzösszeggel az óvárosokban található bazárokban sem biztonságos útnak indulni.

A lopásokat, beleértve az egyre népszerűbbé váló útlevél-eltulajdonítást a helyi rendőr-őrsön, majd a külképviseleten szükséges bejelenteni. A külképviselet szükség esetén ideiglenes útiokmányt állít ki.A hitelkártyákra külön is érdemes figyelmet fordítani.

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján a fent említett közös programokba bonyolódni " annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak " általában szállodai alkalmazottak, a bazárokban működő árusok " érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tunéziai törvények igen keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. A „bódító hatású gyógyszerek”, nyugtatók (pl. Xanax) behozatalát külön nem ellenőrzik, viszont elvileg csak a személyes használatra szolgáló mennyiséget tolerálják.

Legfontosabb ünnep- és munkaszüneti napok

Újév: január 1.
Függetlenség napja: március 20.
Ifjúság napja: március 21.
Mártírok napja: április 9.
Munka ünnepe: május 1.
A köztársaság kikiáltásának ünnepe: július 25.
A nők és a család ünnepe: augusztus 13.
A Fordulat ünnepe: november 7.
Aid El- Fitr, Aid El-Idha, az iszlám újév napja és Mohamed Próféta születésnapja minden évben változó időpontban a mohamedán időszámításnak megfelelően.

Segélyhívószámok

Rendőrség 197
Tűzoltóság 198
Mentők 71 335 500
Tudakozó 1200

Magyarországi hívás módja a helyi hálózatból : 00-36-körzetszám-konkrét telefonszám

Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó..
 
Tunézia gazdasága

Jellemzően gabonafélék, olajbogyó és szőlő termesztésének az országa. Korábban a bornak is jelentős piaca volt, de a gyarmati sorból való felszabadulás után ez háttérbe szorult, termelését felváltotta a zöldség- és gyümölcsfélék termesztése. Fejlett a szarvasmarhagyártás, valamint továbbá jövedelmező kiegészítő ágazat a halászat. Tunézia ipara fejletlen. Kevés vas-, ólom- és cinkérc mellett a Gafsa térségében kitermelt foszfát számottevő, amit a főváros, Tunisz üzemeiben dolgoznak fel. A könnyűipar (olivasajtoló-, textil-, söripar) a nagyvárosokban (Kairouan, Bizerte, Sousse, Sfax, Tunis) fejlődik. Tunézia fogyasztási és műszaki cikkekből behozatalra szorul, exportját nyersanyagok képezik. Sok utazás és nyaralás miatt egyre jelentősebb a turizmus és az idegenforgalom. Tunézia északi részén él a lakosság többsége, itt fejlettebb a gazdasági élet, amelynek alapját a mezőgazdaság képezi.

Tanácsok

Soha ne igyunk vizet a csapból!

Mindig alkudjunk, ha az utcán vásárolunk!

Ne együnk az utcán árult ételekből!

Fedetlen vállal ne menjünk a mecsetbe!

Mindig legyen nálunk egy kis aprópénz. Mindenért, mindenhol baksist kérnek!

Az arany tárgy az utcai árusnál általában csak aranynak látszik!

Ne fogadjunk el ajándék virágot, mert rögtön pénzt kérnek érte.

Ne fotózzunk kormányépületet (amin nemzeti lobogó található), mert elveszik és megsemmisítik a filmtekercset, videoszalagot.

Sötétedés után ne sétáljunk egyedül az óvárosban.

Soha ne engedjük, hogy egy helyi lakos elkísérjen minket vásárolni, mert jutalékot kérnek tőlünk!

Ne lepődjünk meg, ha a magyarul köszöntenek minket az árusok, vagy pár érdekes magyar szóval kedveskednek. Ugyanis a tunéziaiak nagyon jó nyelvérzékkel vannak megáldva, és hallás után megjegyzik a szavakat!

Mikor utazzunk?

Az ország egész évben látogatható, mindig kellemes a klímája. A fürdőszezon áprilistól októberig tart, így aki a legtöbb napsütést keresi azoknak kétségtelenül a nyári hónapok az ideálisak. A Szahara felkeresésére november a legmegfelelőbb, amikor már nincs elviselhetetlenül meleg és a látványos datolyaszüretre is ekkor kerül sor. November végétől márciusig a pihenés, a kulturális ajánlatok és a sivatagi túrák a legkedveltebbek.


Vallás

Majdnem az összes tunéziai szunnita muszlim vallású. Vallási eredetű háborúra, megkülönböztetésre nincs példa. A délen található Dzserba-szigeten 2000 éve megtalálható egy zsidó csoport, de ennek létszáma csökkent. Jelenleg a zsidókat a fővárosban találhatjuk meg. Nem sokkal jelentősebb csoportot képeznek a keresztények.

    * Muszlim 98%
    * Keresztény 1%
    * Zsidó vagy más 1%

Zene

A tipikus arab-iszlám zenei stílus több gyökérből táplálkozik: az iszlám előtti arab zenéből, valamint a perzsák, bizánciak, törökök, berberek és mórok kulturális hatásából. A ritmusokat és dallamokat meghatározott hagyományok kötik. Az iszlám világ zenéjét általában kisebb együttesek adják elő, melyek egy énekesből és több hangszeres zenészből állnak. A dallamot az énekes, ill. valamelyik fúvós- vagy húros hangszer viszi, miközben a ritmust valamilyen ütőhangszer adja. Utóbbi lehet például ujjra húzott réztányér (kászát), váza formájú dob (darabukka, zarb vagy keretes (csörgő-) dob. A fúvós hangszerek közé tartozik az oboaszerű zorná, különféle fuvolák, a hosszú trombita, sípok és a klarinétra emlékeztető szimplanádas hangszerek. Ám a legnépszerűbbek a húros hangszerek. A legismertebb ezek közül az úd nevű rövid nyakú, négy- vagy öthúros lant. Több trapéz alakú hangszeren is játszanak: ilyen a szantúr (ennek húrjait két apró bottal ütik) és a kánún (ezt kézzel pengetik). Használják még a hegedűt és a lant több formáját (kamán, kamandzsá, rabáb). A muszlim zene legfontosabb fogalmai közé tartozik a makám. Ez összetett zenei egység, amelyet megadott hangsora, alapegységei, ritmus- és dallamjellemzői különböztetnek meg a többitől. Ez az a „nyersanyag”, amelyből a zenész kialakítja saját művét. Minden egyes makámnak van egy neve, amely valamilyen földrajzi helyre (Hidzsász, Irak stb.), híres személyre, tárgyra, érzésre, tulajdonságra vagy eseményre utal. Ebből az alapanyagból aztán nagy lélegzetű zenei kompozíciókat alakítanak ki, amelyekben énekhangra és hangszerekre épülő részek egyaránt vannak.

Építészet, művészet

Vizuális művészetek. Az iszlám képzőművészeti stílusa díszes, színpompás, és - a vallásos művészetek esetében - nem ábrázoló jellegű. A legtipikusabb iszlám díszítőelem az arabeszk: olyan díszítmény, ill. stílus, amely virág-, levél- és gyümölcsmotívumokat alkalmaz, néha pedig állat- és emberfigurák körvonalait vagy geometrikus mintákat, s ezzel hol szögletes, hol hajlított, össze- és szétfutó vonalakból álló, bonyolult mintázatot hoz létre. Ezt a fajta díszítést mind az építészetben, mind kisebb műtárgyakon alkalmazzák. Az iszlám művészetének jellegzetessége az iparművészeti ágak páratlan virágzása. Ezek sokkal nagyobb szerepet játszottak a muszlim népek képzőművészeti és esztétikai nyelvének kialakításában, mint a legtöbb más kultúrkörében.

A keramika, a fémművesség, a szövés, a kéziratok, kódexek illusztrálása és a fafaragás az iszlám kultúrában különlegesen fontos művészeti ágak. Mind közül a legjelentősebb az agyagművesség volt. Az iszlám kultúrkör nagyszerű találmánya a lüszteres kerámia, vagyis az a technika, melynek során fémtartalmú anyagokat kevernek a mázba, s ezek a kiégetés után ragyogó, fémes felületet hoznak létre. Az Abbászidák korának (Kr. u. 750-től a XI. sz. közepéig) további csodálatos alkotásai az egyiptomi bronztárgyak és fafaragások, az iraki stukkók és az ibériai elefántcsont-faragványok

Az iszlám kultúrában az írott szó különleges tiszteletet élvez - mint az isteni kinyilatkoztatás eszköze. Éppen ezért a kalligráfia óriási fejlődésen ment át, és számos elegáns, gyönyörő írásstílus alakult ki. A kalligráfia művészetét nemcsak a kéziratokban művelték, hanem az épületek díszítésére is fölhasználták.

Az iszlám építészet legremekebb alkotásai a mecsetek és az egyéb vallási építmények. Az iszlám vallás elengedhetetlen tartozéka egy tiszta hely, ahol imádkozni lehet, s ebből fejlődött ki később a mecset. Ennek alapvető szerkezete az egész iszlám világban azonos. Mindegyikben megtalálható az a fülke (mihráb), amely Mekka irányát mutatja (ez lehet fából, márványból, mozaikból, kőből, csempéből) és a pénteki prédikációhoz szükséges kis szószék (minbar); a minaret, amelynek formája területenként változó, de mindig magasan az ég felé emelkedik; a Korán tartójaként szolgáló faragott faállványok (kurszí), olykor gyönyörűen kidolgozott, művészi lámpások (ezeket Szíriában készítették, és az egész muszlim világban legendásak voltak); ezernyi fajta imaszőnyeg stb. Ha bármilyen egyéb díszítést alkalmaztak a mecsetben, az a Korán szavaiból állt, amelyet szemgyönyörködtető kalligráfiával írtak vagy véstek a falakra, ill. a kupolára. Eleinte a mecsetekhez kapcsolva, később tőlük függetlenül is számos iskola, mauzóleum, kollégium épült.

Irodalom. Az iszlám irodalom négy fő nyelve az arab, a perzsa, a török és az urdu. Az arab messze a legfontosabb, hiszen ez az isteni kinyilatkoztatás, a Korán nyelve, s a Koránt a muszlimok az irodalom és az ékesszólás csúcsának tartják.

Főváros, Tunisz

Tunisz (arab írással تونس , tudományos átiratban Tūnis) Tunézia fővárosa. 2003-ban 699 700 lakója volt.
A város neve valószínűleg a berber eredetű "eltölteni az éjszakát" kifejezésből származik.

A hatalmas Tuniszi-öböl partján fekszik, amelyhez a Tuniszi-tó köti, illetve egy csatorna köti La Goulette (Halk al-Wádí) kikötőjéhez. A medina a város központja: sűrűen lakott, sikátorok és fedett folyosók szövevénye, pezsgő kereskedelem, intenzív színek és illatok keveredése, különféle áruk, műhelyek és szuvenírüzletek termékeinek tömkelege jellemzi. Az újváros, a Ville Nouvelle a Francia Kapun " régebben Tengeri Kapu " túl kezdődik. A széles Burguiba sugárút vágja ketté, ahol a gyarmati korszak épületei magasodnak.

Tunisz városa mindenekfelett Tunézia fővárosa, ahol az ország népességének tizede él és dolgozik, és ahol a gazdaság jelentős része összpontosul, nem beszélve az adminisztratív és politikai funkciókról. Tunézia utóbbi évtizedekben mutatott gazdasági növekedésének hatásai jól látszanak az összevissza külvárosokon, melyek a modern Tunézia problémáit és társadalmi ellentmondásait is híven tükrözik.

Tunisz az egyik legöregebb város a Földközi-tenger partján. A numidiai várost a föníciaiak a Kr. e. 9. században hódították meg.

Legenda

A legenda szerint Dido királynő vezetése alatt jött létre a híres város. Karthágó lakói a közép-keleti isteneket tisztelték, mint például Baalt és Tanitot. A város a Kr. e. 6. században a térség központjává vált. Noha a rómaiak a településre egyszerűen csak punként vagy főníciaiként hivatkoztak, valójában világosan látható, hogy a körülötte létrejött birodalom teljesen független volt a Nyugat-Mediterránium főníciai tájaitól. A Róma elleni nevezetes inváziót a karthágói Hannibál vezette az első pun háború keretében, amely majdnem megakadályozta a Római Birodalom további terjeszkedését. A várost a második pun háború keretében Róma válaszul leigázta, az időszámításunk előtti második évszázadban. Ettől fogva a Birodalom egy fő élelmiszerforrásaként létezett. Az ötödik században egy időre a vandálok tartották uralmuk alatt, majd visszakerült immáron a Bizánci Birodalom kötelékébe.


Rövid történelem

Ókor
Tunézia első lakói a berber törzsek voltak, akik mára már csupán a lakosság töredékét képezik. A Krisztus előtti tizedik században főníciaiak telepedtek le. Kathágót az időszámításunk előtti 8. században alapította a mai Libanon területéről érkezett nép. A vallásuk és kúltúrájuk főníciai és kánaánita eredetű.

Középkor
A 7. században arab muszlimok hódították meg Tunéziát. Ettől fogva egymást követő muszlim dinasztiák irányították az országot, amely életének nyugalmát berber lázadások zavarták meg. Az Aghlabid és Zírid házak uralkodása alatt Tunézia virágzott. A partokat ideiglenesen a szicíliaiak tartották uralmuk alatt a 12. században. 1159-ben az országot meghódították az Almohad kalifák. Őket a berber Hafsidok (kb. 1230-1574) követték. Az ő uralkodásuk végén a partmenti városokat Spanyolország szerezte meg, de ezek hamarosan visszaszerezték iszlám mivoltukat a Török Birodalomnak köszönhetően. Török vezetői - bégjei - alatt Tunézia lényegében független volt.

Újkor és legújabb kor
A bégek Hussein dinasztiája 1705-től 1957-ig vezette az országot. A késő 16. században a partok kalóz erősségekké változtak.]

Francia protektorátus
Az 1800-as évek derekán az állam hatalma gyengülni kezdett, mivel a bég sok vitatható döntést hozott, amik a katasztrófa felé vezették Tunéziát. Franciaország már felvette Tunézia meghódításának lehetőségét akkor, amikor a bég - modernizációs célokkal - hatalmas kölcsönt vett fel tőle. A nem sokkal később történt algír portyázások elősegítették a folyamatot. 1878-ban titkos megállapodás jött létre Anglia és Franciaország között, amely meghatározta az afrikai állam további sorsát. Annak ellenében, hogy Franciaország elfogadta Ciprus angol meghódítását, jogot nyert arra, hogy Tunézia a fennhatósága alá kerüljön. Ez mindkettőjük számára megfelelő volt: Franciaország 1880-ban támadott, és Tunézia 1881. május 12-én francia protektorátus lett.

A második világháború
Tunézia 1942-1943 során az első fontos illesztési pont volt az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hadműveletei között. Az afrikai hadműveletek keretében a németek megszállták az országot, de a Szövetségesek sikerrel győzték le Rommel seregeit.

Függetlenség
A függetlenségét 1956-ban szerezte vissza. A bég rövid időre újfent hatalomhoz jutott, azonban Habib Bourguiba vezetésével lemondásra kényszerítették. Az új elnök (aki korábban miniszterelnök volt) mély politikai és társadalmi változásokat indított el.

Úgy tartva, hogy az iszlám, mint vallás, visszatartja az országot, Bourguiba lecsökkentette a társadalmi szerepét azzal, hogy eltávolította a vallási vezetőket az olyan hagyományos befolyási területekről, mint az oktatás és törvénykezés. Felszámolták a Shaarija (Korán bíróság) intézményét, és azon személyek vagyonát, akik a templomokat és a vallási intézményeket támogatták, elkobozták. Bourguiba elnöksége 1987-ig tartott, amikor évekig tartó munkálkodása után, hogy távol tartsa az iszlám párt követőit, a saját belügyminisztere, Zine el-Abidine Ben Ali használta ki az iszlám lakosság zavargásait azzal, hogy Bourguibát alkalmatlannak találta mentálisan arra, hogy vezessen, és nyugdíjba vonultatta egy palotába Monastir városon kívül.

Ben Ali gyorsan lecsendesítette az iszlám ellenzéket azzal, hogy Mekkába zarándokolt, és a Ramadán ünnepét szigorúan betartandónak rendelte el, noha a pártja is ellenezte a hirtelen megszerzett hatalmat, és a fő ellenzéki párt távolmaradt az 1994-es választásoktól, ahol 10 széket kaptak a Nemzetgyűlésben a szavazatok 1%-os arányáért (Ben Ali 97.7%-os arányával szemben). Ma a politika nem népszerű (vagy inkább nem tanácsos) beszélgetési téma Tunéziában, de sok tunéziai fejezi ki a csodálatát Ben Ali "uralkodásával" kapcsolatban. Tunézia külpolitikája elnöksége alatt nyugati orientáltságú lett, és az ország elismert a stabilitása miatt; alapvetően biztos országot jelent a térségben.