Útleírások -> Európa->Magyarország->Visegrád

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.04.17.


Célpont megnevezése, leírása pár szóban

Visegrád város a 11-es főút mellett, Budapesttől 43 km-re, északra található. Közúton személygépkocsival és autóbusszal, a Dunán pedig hajóval közelíthető meg. Visegrád a hazai és nemzetközi turizmus kedvelt célpontja rengeteg látnivalójával, mely az ország egyik leglátogatottabb üdülőkörzetében, a Dunakanyarba fekszik


Fekvése

Visegrád kedvező adottságai és kulcsfontosságú stratégiai szerepe miatt a történelem során mindig is az érdeklődés középpontjában állt. A visegrádi várrendszer legismertebb tagja a Fellegvár, mivel a Várhegy tetején álló építmény minden irányból messziről látszik.

Rövid történelem

  • Visegrád területén az emberi jelenlét legkorábbi nyomai az újkőkorba vezetnek, folyamatosan pedig a bronzkor végétől lakott a környék. A kelták után a rómaiak leltek itt otthonra, akik a IV. sz. elején a Sibrik dombon építették fel a Pons Navatus nevű castrumot. A mai várrendszert IV. Béla építtette az 1250-es években. 1323-ban Károly Róbert Temesvárról Visegrádra hozta át udvarát. 1323-ban ez a város lett az ország központja. 1335 őszén itt zajlott le a híres visegrádi találkozó (négy közép-európai uralkodó tanácskozási helye). Utóda, Nagy Lajos egy ideig Budára tette át székhelyét, de folytatta az építkezéseket. 1370-ben itt fogadta a lengyel rendek küldöttségét, akik neki ajánlották fel a lengyel koronát. A palota jelenlegi alaprajzát Zsigmond király idejében is építették ki.

Hely nevének eredete


A rómaiak után szlávok települtek a környékre és ők nevezték a castrumot Visegrádnak, amit később a magyarok is átvettek.