Útleírások -> Európa->Ausztria->Bécs

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.06.10.Bécs a zene fővárosa, itt élt és alkotott Gluck, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és a Strauss-család, de Bécshez köthető Berg, Schönberg, Webern munkássága is. A bécsi Opera világhírű, és szinte lehetetlen a Bécsi Filharmonikusok koncertjeire jegyet kapni.

Fekvése

Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence északnyugati végében fekszik. A város ősi kereskedelmi utak találkozásánál épült: itt keresztezte egymást a Duna mentén futó kelet"nyugati út, mely a Kárpát-medencét kötötte össze Bajorországgal és az észak"déli Borostyánút, amely kapocs volt a Baltikum és az Adria közt. Bécs mindössze 40 km-re fekszik a szlovák, 60 km-re a magyar és 90 km-re a cseh határtól,

Területe: 414,9 km², melynek 98,6%-a szárazföld, 1,4%-a pedig vízfelület.

Legmagasabb hegye: A város legmagasabb pontja a Hermannskogel (543 m)

Legalacsonyabb hegye: a legalacsonyabb pedig Lobau (151 m)

Lakosság száma: Bécs lakossága 1 681 469 fő (2008) +/-, elővárosokkal együtt 2 165 357 fő (2005).(Ausztriának 8 millió lakosa van.)

Kerületek: Bécs 23 kerületből (Gemeindebezirk) áll, melyeket római számokkal jelölnek.

Központ

A város központja az Innere Stadt, amely a Duna-csatorna és a várfal között (középületek, bankok, műemlékek) terül el. A központban húzódik a Ring félgyűrűje. A belvárost a belterületi elővárosok veszik körül, itt igénytelenebb negyedek is vannak. A Gürtelen túl helyezkednek el a külső elővárosok (lakások, villanegyedek, munkásnegyedek).

Ausztria, Táj

Ausztria kilenc tartományból áll: Burgenland, Karintia, Alsóausztria (Niederösterreich), Felsoausztria (Oberösterreich), Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg, Bécs (Wien).

A táj sokrétu. Az állam területének csaknem kétharmad része a Keleti Alpokhoz tartozik, a legmagasabb hegycsúcsok nem érik el a 4.000m magasságot. Európában nincs másik ország, amely " területéhez viszonyítva " nagyobb arányban részesül az Alpokból. Ausztria területének csak egyharmad része fekszik 500 méternél mélyebben: az Alpok elotere, amely a Dunától délre nyúlik, a Karpátok elotere a nagy európai folyótól északra, a Bécsi medence keleten a pannon alföld szélén és az elterülo dombos vidék az ország délkeleti részén.

Éghajlat

Ausztria éghajlata a középeurópai átmeneti klíma, kelet felé fokozódó kontinentális befolyásokkal és alpin klímával a magasabb régiókban.
Az alpin klíma gazdag csapadékban, a nyarak rövidek, aránylag huvösek, a telek pedig hosszúak és hóban gazdagok.
Keleten " így Bécs környékén is " jellemzo a két klíma közti átmenet a rövid tavasszal, meleg nyárral (Bécs: júliusi átlag 20°C körül), szép, száraz osszel és aránylag hideg téllel (Bécs: januári átlag 2°C körül). Kevés a csapadék, leginkább kora nyáron záporesoként hullik (Bécs: 660mm/év).

Fizetőeszköz: Ausztriában 2002. január 1-jétől az euró (EUR; €) a hivatalos fizetőeszköz.

Hivatalos Nyelv

A hivatalos nyelv a német nyelv; egyes tartományokban azonban léteznek nyelvi kisebbségek: Karintiában a szlovénok, Burgenlandban a horvátok és a magyarok. A bevándorlók többek között a szerb-horvát és a török nyelvet beszélik. Szinte minden iskolában elso idegennyelvként angolt tanítanak.

Zene

Bécs mint a „zene városa” vált világhírűvé. E hírét az Állami Operaház (Staatsoper), a Bécsi Filharmonikusok (Wiener Philharmoniker) és a Bécsi Szimfonikusok (Wiener Symphoniker) öregbítik. A Népszínház (Volksoper) a klasszikus bécsi operett hagyományait őrzi. Koncerteket tartanak még a Konzerthaus (Konzerthausgesellschaft) és a Musikverein (Gesellschaft der Musikfreunde) intézményeiben. A művészek utánpótlásának neveléséről olyan oktatási intézmény gondoskodik, mint a Konzervatórium vagy a Wiener Sängerknaben iskolája, ahol a világhírű bécsi fiúkórus tanul. Híres még a bécsi újévi koncert.

Bécsi Ünnepi Hetek

A színházi, zenei élet csúcspontja a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozata.
A Bécsi Ünnepi Hetek (Wiener Festwochen) rendezvényein számos színház vesz részt. Ilyekor járulékos helyszínként a Museumsquartierban is láthatóak előadások.

Képzőművészet
 
Messe Wien, a kortárs művészek híres Wiennafair aukciós vására
A képzőművészet fontosságát tekintve Bécsben világhírű, sok látogatót vonzó múzeumok állnak a nagyközönség rendelkezésre.

Múzeumok

Albertina
Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum)
Österreichische Galerie (Belvedere)
Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum)
Hadtörténeti Múzeum (Heeresgeschichtliches Museum)
Néprajzi Múzeum (Museum für Völkerkunde)
Österreichisches Museum für angewandte Kunst
Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig
Technisches Museum Wien
Historisches Museum der Stadt Wien
Leopold-Museum
Wiennafair kortárs képzőművészeti vásár, amelyet évente rendeznek meg

Színházak

A bécsi színházaknak jelentős szerepük van a város kulturális életében, a város jelentősebb intézményei:

Burgtheater (Várszínház), valamint kisebb játszóhelyei, az Akademietheater, a Kasino, a Vestibül, évi mintegy 20 bemutatóval
Theater in der Josefstadt, valamint kamaraszínháza, a Kammerspiele
Volkstheater, amely 2007 folyamán felszámolta kisebb játszóhelyeit (Hundturm)
Schauspielhaus
Európai jelentőségű dalszínház a Staatsoper
Theater an der Wien, Mozart hajdani operaszínháza, amely 2006. január óta ismét operaszínpadként működik,
Raimundtheater, a musicalekre specializálódott színház
Ronacher (varietészínház)
valamint különféle kabarészínpadok, illetve kis színpadok (Rabenhof, Kabarett Niedermair, Kabarett Simpl)
A bécsi Max Reinhardt-Seminar, a színművészeti főiskola a Hochschule für Musik und Darstellende Kunst tagintézménye, Európában igen nagy hírű színiiskola.

Film

Bécsben a filmszínházak fénykorához képest visszaesést jelent a jelenlegi 97 mozi. A Ringen található a Burg-mozi, amely állandóan műsorán tartja A Harmadik ember (Der dritte Mann, The third Man) c. filmet angol nyelven.

Az osztrák rádió és televízió (ORF) csatornájának a központjai a Funkhaus az Argentinierstraßén és az ORF-Zentrum a Küniglberg dombján. A 23. kerületben nagy filmváros (Filmstadt Wien) stúdiói szolgálnak több népszerű sorozat helyszínéül. Híres bécsi televíziós személyiség Thomas Brezina, aki több műsort is forgat ezeken a helyszíneken.
A Viennale minden évben megrendezett nemzetközi filmfesztivál. Ősszel gyermekfilmfesztivált is rendeznek. Híres bécsi filmrendező Michael Haneke.

Mítoszok, legendák

A Sacher torta legendája

A bécsiek máig is népszerű édessége a Sacher-torta, amely a sütemény illatú cukrászdákat, az ezüskanalak csilingelő zenéjét, a szerelmesen összebújó párokat, és a helységet betöltő zongoramuzsika lágy dallamát idézi.
A napóleoni háborúk utáni időszakban vagyunk, amikor Bécs városa már túl van a gyászos hangulaton és minden valamire való polgár Pauline hercegkisasszony születésnapjára készül. A díszebédért felelő Metternich nem lehetett valami jó hangulatban, hiszen a pályája csúcsán álló kancellár ugyancsak ki szeretett volna tenni magáért. Bosszús is lett, amikor a nemes feladat megvalósításáról szövögetett jobbnál jobb gondolatai közben egy félszeg tizenhat éves fiút jelentettek be hozzá - az ifjú Sachert - aki azt állította, hogy-e nevezetes alkalomra kitűnő ínyencséggel tudnak szolgálni.
A kancellár hirtelen mérgében nem tudta mihez is kezdjen a delikvenssel, ezért úgy döntött először a kezében tartott tortaszeletet kóstolja meg, a későbbiekben pedig dönt a betolakodó sorsáról. A történet azonban nem végződött tragikusan: Metternich tetszését ugyanis elnyerte a finom édesség és másnap az ünnepi lakoma étlapján már megjelent a "Torta Sacher módra" jeligével ellátott fogás, és rövid időn belül megalakult a Bécsi Sacher, amely azon kívül, hogy cukrászda volt, a város egyik leghíresebb szórakozóhelyének számított.
Egyetlen vetélytársa volt csak, a Demel-vendéglő volt, ám sokat szerint ez pusztán a császár szokatlan étkezési szokásainak volt köszönhető. A Sacher házat gyakran látogató Ferenc József ugyanis rendkívül gyorsan fogyasztotta el étkét, ami önmagában még nem lett volna probléma, de az udvari etikettet szigorúan betartó felszolgálók feladata ilyenkor az volt, hogy minden gárdatiszt elől elvegyék a tányért és véget vessenek az étkezésnek. Nem meglepő tehát, hogy ez a változás sokakat érzékenyen érintett és átpátoltak a Demel-vendéglőhöz.
A valódi hanyatlás viszont csak Eduard Sacher halála után következett be, amikor a vendéglátáshoz nem értő özvegye vette át az üzlet vezetését. Nem sokkal ezután az apja örökségét nem tisztelő ifjabb Eduard jó pénzért eladta a Sacher-torta titkos receptjét a legnagyobb riválisnak Demel-nek.

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csokoládé
www.kfki.hu/chemonet/hun/tudakozo/mm/csoki.html
http://www.sulinet.hu/nyelv/oktatas/nemetetelek.html

 
Szimbólum

A Stephansdom Ausztria legszebb és legnagyobb gótikus temploma, Bécs szimbóluma. A 137 m magas torony névadója a kereszténység első vértanúja, akit i.sz. 37.-ben megköveztek.

 
Bécs nevének eredete

Nem dőlt el azonban a vita arról, hogy Bécs neve honnan származik.
Csak annyi bizonyos, hogy „Wien” több ezer éves folyamat során egy kelta településnévből alakult ki. Egyesek amellett kardoskodnak, hogy a város neve a Kr. e. 4. század kelta La-Téne-korszak Vedunia („erdei patak”) elnevezésből vezethető le, és ennek bizonyítékaként a Wien folyó jobb partján a 3. kerületben elhelyezkedő településre hivatkoznak. Eszerint a Vedunia elnevezésből formálódott ki a Veidina név, és ebből a későbbi ófelnémetben Venia, Wenia vagy Wennia (és középfelnémetül) Wienne, mely máig megőrződött a nyelvjárási „Wean” alakban. E nézet szerint a Vindobona névnek semmi köze sincs a Wien névhez. A másik magyarázat ellentmond ennek. Azt állítja, hogy a Leopold hegyen lévő kelta „oppidium” (kisváros) viselte a Vindobona nevet, melynek jelentése „fehér föld” vagy „fehér birtok”, és amely több névváltozáson ment keresztül (Vindovona, Vindovina, Vindomina, Videnica, Vidunji, Viden, Weinne, Wien).

Rövid történelem

Bécs, a 415 km²-es kiterjedésű város nyugati határunktól alig 70 km-re található. Ausztria politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, továbbá az ENSZ egyik székhelye. Bécs a Duna két partján, ősi kereskedelmi utak találkozásánál, közel 2000 éve épült fel. Az egykori kelta településre római helyőrség települt, s ebből fejlődött ki Bécs. A 13. századtól itt uralkodott a Habsburg-dinasztia, fénykorát a 18. századtól kezdve az első világháborúig élte, amikor az Osztrák-Magyar monarchia fővárosa volt. A császári főváros műemlékei, a Hofburg, a Schönbrunni kastély, vagy a Belvedere Palota ugyanolyan pompával és eleganciával fogadja a látogatókat, mint egykor. Bécs a barokk, a biedermeier mellett, a rokokó, a klasszicizmus és a szecesszió (pl. Hundertwasser-ház) városa is. Bécs több mint kétezer éves múltja nem tűnt el nyomtalanul, a történelmi város hangulata magával ragad.