Útleírások -> Európa->Montenegró ->Montenegro Általános Infók

Montenegro Általános Infók

Hasznos Tudnivalók
Látnivalók
Gasztronómia

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos Tudnivalók

2009.08.29.

MontenegroMontenegró

Területe kb. egyhatoda Magyarországénak

Lakosainak száma 651ezer fő.

Határai: Északról Szerbia, nyugatról Bosznia-Hercegovina és Horvátország, keletről Albánia, délről pedig az Adriai-tenger határolja

Útlevél: Montenegroba  történő beutazáshoz illetve átutazáshoz  minden turistának rendelkeznie kell érvényes útlevéllel.

Zöldkártya: személygépkocsival utazók részére kötelező a felelősségbiztosítás meglété igazoló zöldkártya

Üzemanyag: diesel :0,98 Euro/liter, super és ólommentes: 1,01 Euro/liter.

Pénznem: Euro

Úthasználati díj: nincs úthasználati díj. Az alagút használatért Sozina " Podgorica- Bar útvonalon kell fizetni: autóbuszoknak 13 €, ennél kisebb gépjárművek: 3 € (egy irányba)

sétálóutca
Közúti segélyszolgálat telefonszáma:
021-23-451 (Novi Sad) Montenegroban: 987


Bankok nyitvatartása:
hétköznap 8-13 óráig. Bankkártyák. Nagyobb üzletekben, szállodákban, éttermekben többféle hitelkártyát elfogadnak.


Üzletek nyitvatartása:
a tengerparton 9-14 és 17-22 óra között, a kontinentális részen hasonló mint Magyrországon. Üdülőhelyeken sok üzlet hétvégén is nyitva tart.


Szálláshelyek elfoglalása:
a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően: szállodáknál 14 órától az érkezés napján, távozás 10.00 óráig. Apartmanoknál érkezés napján 16 órától, távozás 10.00óráig.




Hálózati feszültség:
220 V/50 Hz

A levegő átlaghőmérséklete: június 25 C, július 30 C, aug 34 C, szeptember 30 C

A tengervíz átlaghőmérséklete: június 20 C, július 25 C, augusztus 27 C, szeptember 24 C.

A dagály váltakozó: 0,5 " 2 m.


Part


Az Adriai tenger legdélebbi és egyben legszebb partszakasza, 299 km hosszú, fürdésre alkalmas 117 km, ebből 33 km hosszan homokos strand, váltakozva apróköves, kavicsos szakaszokkal.

Partvonal hossza : 293 km

Legmagasabb hegye: 2522 méter magas Durmitor-hegy- Bobotov Kuk, A hegységet északról a Tara, nyugatról pedig a Piva völgye fogja közre.

Táj: rendkívüli szépségű adriai tengerpart, a festői tájak, magas hegyek, meredek szurdokok, nagy

Éghajlat: Mediterrán

Tenger: Adriai Tenger

Hivatalos Nyelv: montenegrói nyelv
(helyi nyelven црногорски jeзик, crnogorski jezik

Utazás: egyénileg személygépkocsival

Budapest " Herceg Novi- Igalo: 990 km (Horvátországon történő átutazással)

Budapest "  - Petrovac na moru: 1200 km: Ulcinj:1.250 km (Szerbián történő átutazással )

Autópályán és autóúton Horvátországon keresztül, Budapest " Split " Dubrovnik útvonalon ( 750 km a letenyei magyar-horvát határátkelőtől)

Montenegróba autóval való belépéskor ökoadót kell fizetni: a legfeljesbb kilenc személyes gépkocsik után ( egy gépkocsivezető és legfeljebb nyolc utas) , az illeték 10 €.




IgaloHasznos szavak, kifejezések: 


more - tenger
dobar dan- jó napot
dobro jutro- jó reggelt
dobro vece- jó estét
zadravo,cao -szia
hvala - köszönöm
riba -  hal
hleb- kenyér
krompir -burgonya
paradajz- paradicsom
jabuka- alma
kafa- kávé







Hely nevének eredete:
Montenegró neve a venéziai nyelvből származik (a középkori venéziai birodalom idejéből), jelentése magyarul “fekete hegység”, ami a hegyeket övező sötét erdőkre utal, a mai délszláv államnyelven ez Crna Gora.

 
Üdülővárosok, falvak


Becici, Budva, Herceg-Novi, Igalo, Sutomore,  Sveti Stefan, Tivat, Ulciny, Kotor, Perast ….

kotor




















Kultúra


A kultúra tekintetében Montenegróban az albán és olasz hatás volt a meghatározó.


Mediterrán zenei fesztivál
A fesztivált minden nyáron június végén tartják meg Budván. A mediterrán zene jegyében minden évben több sikeres mű születik, melyeket még évek múlva is énekelnek. A rendezvény 3 napos és lehetőséget nyújt sok fiatal, kezdő énekesnek.

Az utóbbi években nemzetközivé vált a fesztivál a szomszédos mediterrán országok művészei is képviseltetik magukat. A zene számokat versenyeztetik, kiválasztják a legjobbakat akik jutalmat is kapnak. Erről a zsűri dönt. Ezen a fesztiválon részt vettek már híres művészek is, Toto Kotunjo, Al Bano, Goran Bregović, Zdravko Čolić, Bajaga.

 
Legenda

Cetinje és Kotor között található a Lovcen Nemzeti Park. A montenegrói legenda szerint az istenek találkozó helye volt a Lovcen-hegy (1749 m).


IgaloSzerpentin





















Rövid történelem


A mai Montenegró területét már az ókorban is ismerték és lakták, Szofoklész említi először írásos formában, mint az illírek államát, mely feltételezhetően már a Kr. e. III. században létezett. Ekkor még a terjeszkedő Róma a Punokkal hadakozott. Miután megszerezte első provinciáját, Szicíliát elpusztította Karthágót a Földközi-tenger partvidékén kezdett el újabb államokat uralma alá hajtani.
Ez az illírekkel sem történt másként. A Kr. u. I században, civilizációjukkal, királynőjükkel együtt, mint megannyi hozzájuk hasonló sorsú nép eltűntek a történelem viharaiban; mely valljuk be, a későbbi évszázadokban sem hordozta szerető kebelén az itt lakókat.
Nos, a mai Montenegró területe így került a római tartományhoz, Dalmáciához. A rómaiak nem kizárólag pusztítottak, építettek is, városokat alapítottak valamint elvetették saját kultúrájuk magvait is. Ezen ókori települések közül a leginkább jelentőséggel bíró Doclea, a mai Duklja városa volt.

A római fennhatóságot a Kr. utáni V. században, a Római birodalom 476-os bukását követően a bizánci követte. A következő néhány száz év sem telt teljes nyugalomban; arab- és kalóztámadások fenyegették a tengerparti városok lakóit.
A jelenkorból visszatekintve az utóbbi 5-600 évben idegen hódítok sűrűn fordultak meg területén, a velenceieket a török követte, végül egy ideig még az Osztrák császárság és a későbbi Monarchia is igényt tartott rá.

A szlávok a VI. században kezdték betelepíteni a területet és a X. század elején megalapították saját államukat, Duklját. Az alapítók leszármazottai hozzávetőleg két évszázadon át uralkodtak. Országukat az elkövetkező évszázadokban Zeta néven említik a történetírók. Zeta a XII és a XIV században a szerb Raska állam fennhatósága alá tartozott.

A Montenegró, azaz a Fekete hegy elnevezést először a XIII századi iratokban találták meg, mellyel a mai ország hegységekkel szabdalt részeire hivatkoztak.

A szerb birodalom szétesése után a Balšić főúri család újjáteremtette a Zetai fejedelemséget, Skadar székvárossal, ahol 70 évig uralkodtak. Ezt követően XV. Században a Crnojević, majd pedig a XVII. " a XX. Század elejéig a Petrovič dinasztia uralkodott. Nevükhöz Montenegró, mint állam fejlődésének szempontjából egy sor elévülhetetlen érdem fűződik.

Sokat tettek a nemzeti egység valamint az államhatalom létrehozásáért. Csak néhány a legfontosabb XVIII sz. végi XIX. század eleji említésre méltó intézkedéseik közül.

Az egyetemes zsinaton elfogadták az Általános Törvénykönyvet, egyfajta alapalkotmányt, mely a szenátusi testület, a bíróság, megalakulásán túl a személy- és vagyonvédelmi jogi normákat is lefektette. Szintén ebben az időszakban született döntés Dobrotában, Boka Kotorska és Montenegró egyesüléséről is.
Véghezvitték a Monarchiától való teljes függetlenedést, iskolák alapításával kiálltak az oktatás ügye mellé.

A sok évszázados hódítók elleni viszálykodást követően, 1878-ban Montenegró szabad, független állam lett. Ahogy a felhőtlen öröm és a boldog békeidő, úgy önállósága sem tartott sokáig, a Szerb, a Horvát és Szlovén Királyságba, majd pedig 1929-től a Jugoszláv Királyságba olvasztották be.

A II. világháborút követően megteremtették az általunk leginkább Jugoszlávia néven ismert Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot.
Az egy erős akarattal, erőszakkal egybekovácsolták országból elsőként véres harcok árán 1991-ben Szlovénia és Horvátország vált ki, a rákövetkező években Bosznia és Hercegovina, valamint Macedónia is.

A fennmaradó államokból, a Szerb Köztársaságból és Montenegró Köztársaságból jött létre a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság. 2003. február 4.-én végül megalakult Szerbia és Montenegró Államközössége.

2006. Májusában Montenegró (Crna Gora) a függetlenség mellett döntött: a montenegróiak 55,4 százaléka voksolt államuk függetlenségére és ezzel a döntéssel a volt Jugoszlávia utolsó darabja is szétesett.
„Ez Montenegró történelmének legfontosabb napja” " jelentette ki Milo Djukanovic  miniszterelnök a népszavazást követően. Úgy nyilatkozott, hogy szerinte Montenegró lekörözhet minden nyugat-balkáni országot az európai integrációban. "Montenegró képes arra, és valós esélye is van rá, hogy a nyugat-balkáni országok közül elsőként az Európai Unió tagjává váljék"

2009, K&I.