Útleírások -> Európa->Montenegró ->Perast

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos Tudnivalók

2009.08.25.


PerastPerast fes­tői kis­vá­ro­s, mely ma egy csen­des kis ha­lász­fa­lu éle­tét éli, de tör­té­nel­me di­cső­sé­ges. Oly­an­­nyi­ra, hogy an­nak ide­jén Perastot még Ve­len­ce is önál­ló köz­tár­sa­ság­nak is­mer­te el. A 17-18. szá­zad­ban Perastban volt Eu­ró­pa egyik leg­jobb ha­jós­is­ko­lá­ja és még ma­ga Nagy Pé­ter cár is itt ta­nul­ta a ha­jó­zás tu­do­má­nyát

A középkorban Perast Kotor kösség része volt, nagyobb szerepet a Nemanjicok idején kapott. Teljesen önnáló 1571-ben lett. Kotor városától 12 kilométerre található, a legjobban megőrzött barokk óváros. A város legjobban a XVII. és XVIII. században fejlődött amikor a tengerészet a virágkorát élte. Ebben az időben épültek meg a legszebb épületek a városban. A kapitányok palotái barokk stílusban épültek, ezek közül a legszebbek a Bujovic palota 1693-ból, Zmajevic, Badovic és a Smekja.

Perast, a valamikori önálló köztársaság-városállam, hajósairól híres, műemlék palotái és házai a múltat idézik. A várost az elmúlt évtizedben az elnéptelenedés fenyegette de az utolsó néhány évben újból felfedezték. Hazai és nemzetközi hírességek vettek itt házakat, mint pl. Goran Bregovic.


A városkával szemben két festői kis sziget terül el: az egyik a Szent György szigete, amely az egykori nemesség temetkezési helye volt, a másik a hajóroncsokra épült mesterséges sziget: Gospa od Škrpjela, azaz a Szirti Madonna amely ma katolikus zarándokhely. Az itt található templom és múzeum, egyedülálló ezüst plakett gyűjteményéről híres, festményei nagyon érdekesek, múzeumában, pedig több évszázados gyűjtemény látható, melyet a hajósok hordtak össze a világ minden tájáról.


Legenda

A 17. században Perasti halászok egy sziklán Szűz Mária ikonjára bukkantak- az előző napi viharban elsüllyedt egy hajó. A halászok megfogadták, hogy a szirt fölé mesterséges szigetet építenek, sőt még templomot is építettek rá a Szűz tiszteletére. Máig fennmaradt a hagyomány, június 22.-én, a peraszti fesztivál idején a helyiek átcsónakáznak a szigetre és mindenki egy-egy követ hajít a tengerbe.


Nevének eredete:

Perast város neve az illír nemesség Piruste névből ered.

Fekvése:

Kotorttól 12 km-re nyugatra
PerastÉpítészet

A legjobban megőrzött barokk épületeket találjuk Perastban Perast a legerősebb és a leggazdagabb a XVII. és a XVIII. században lett, amikor a tengerészet mint hivatás megerősödött a városban. Ebben az időben épültek itt a legszebb épületek. A hajós kapitányok palotái barokk stílusban épültek, ezek közül kitűnik a Bujović mely 1693-ban épült.