Útleírások -> Európa->Magyarország->Hajdúszoboszló

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.06.09.

A város felbecsülhetetlen kincse a nemzetközi hírű gyógyfürdő, amelyet a kikapcsolódni és a gyógyulni vágyók ezrei keresnek fel.
A gyógyfürdőhöz csatlakozó harminchektáros parkban az ország egyik legszebb strandját alakították ki - gyógy-, strand- és gyermekmedencékkel, hullám- és pezsgőfürdővel, nyitott és fedett versenyuszodával, és a strandolást szolgáló megannyi szolgáltatással. A 2000 nyarán megnyitott Aquaparkban a távoli, híres tengerparti üdülőhelyeket idéző élményekhez juthatnak a  látogatók.

Fekvése


Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén található, Budapesttől 200 kilométerre keleti irányban, Debrecentől 20 kilométernyire délnyugaton.


Területe

238,70 km²

Lakosság száma

23.000 fő

Táj


Határában három tájegység érintkezik egymással: észak-északkeletről a Hajdúhát, észak-északnyugatról a Hortobágy és délről a Nagy-Sárrét, illetve a Berettyó vidéke.
Kincse a vidéknek a jó mezőgazdasági területeken, a gázmezőkön és a gyógyvízen kívül a bőséges napfény. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri, olykor meg is haladja a kétezer órát.


Mítoszok, legendák


A „forró arany legendája”

Pávai Vajna Ferenc főgeológus egy éve kutatott már földgáz után. 1925. okt. 26-án a mélyfúrások eredményeként 1090,87 méter mélységből kb. 15 méteres gőzölgő, sistergő vízoszlop tört a magasba nagy mennyiségű földgáz kíséretében. 73 °C-os hévíz volt ez!
A még élő néhány szemtanú szerint a város lakói elragadtatással bámulták a tüneményt. Innen kezdve megváltozott a helység élete. Új remények és új gondok jelentkeztek az eddig szimpla mezőváros életében. Egy ideig ugyan csak folyt, ömlött az olajos illatú, forró istenáldás az árkokba, ám a praktikus gondolkodású asszonyok mosni, a férfiak, gyerekek lubickolni kezdtek a vízben.
S csodák csodája! Az asszonyoknak sulykolás közben néhány hét elteltével kiált a derekukból, térdükből a hasogató fájás. Erre aztán már felfigyeltek a kutatók is, és elkezdődtek az aprólékos vegyi elemzések. A geológusok, vegyészek, balneológusok, orvosok egybehangzó véleménye az lett, hogy felbecsülhetetlen értékű gyógyászati kincsre bukkantak.
A triászkori őstengerek vize a kincs, ami olyan óriási, számokkal ki nem fejezhető mennyiségben van ott a föld mélyében, hogy még 76 év elteltével is örökéletűnek, kiapadhatatlannak tűnik. Vegyi összetétele olyan bámulatosan gazdag, hogy szinte nincs kór, amire nem lenne jó. Visszaadja tehát a sérült vagy teljesen elvesztett egészséget.


Szimbólum


Bocskai István fejedelem 1606. szeptember 2-án Kassán adta ki Halasi Fekete Péter hajdúkapitány és hét százados társa parancsnoksága alá tartozó lovas hajdúk számára azt a szabadságlevelet, amellyel Szoboszló faluba letelepíti őket, s amelyben címert is adományoz számukra.
A címer az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába sorolható, amelynek bajvívó tigrise értelemszerűen magukat az adományozott hajdúkat --akik az erdélyi fejedelem zászlaját felemelték-- jelképezi, a lángnyelvekkel ékesített pajzs viselője (amely pajzsot elragadták tőle) pedig ellenségeiket szimbolizálja.

(Forrás: http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-hajduszoboszlo.shtml)


Hely nevének eredete


Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot (bár ez az elnevezés csak a 19. században terjedt el).

Rövid történelem


A település első írásos említése 1075-ből, I. Géza király idejéből való. 1606. szeptember 2-án Bocskai István adománylevélben adott otthont 700 lovashajdúnak Szoboszlón. A budai török pasa 1660-as hadjárata, a Szejdi-dúlás szinte teljesen elpusztította a települést.
1925. október 26-án a Pávai Vajna Ferenc vezette fúrások nyomán 73 fokos hévíz tört fel. Ez a nem várt ajándék határozta meg a város fejlődésének fő irányvonalát.
A gyógyvíz, a kialakuló gyógyfürdő és strand, és a fürdőturizmus teljesen átalakította a települést, amely gyors fejlődésnek indult.

Rendezvények


Szinte az egész üdülési szezont átfogó rendezvénysorozat a Hajdúszoboszlói Nyár, augusztus első hétvégéjén tartják lovas hagyományokat felelevenítő Hajdúszoboszlói Lovas Napokat, s minden szezonban rendeznek két-három fürdőbált is


Hasznos linkek