Útleírások -> Európa->Horvátország->Dubrovnik

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos tudnivalók

2009.06.09.

Dubrovnik - az Adria  gyöngye

DubrovnikDubrovnik Horvátország legismertebb tengerparti városa, a világ egyik legnépszerűbb uticélja. Évtizedek óta „a horvát tengerpart gyöngyszemeként” írják le az turisztikai magazinok és az utazási irodák prospektusai. Minden évben turisták ezrei keresik fel, a nyári hónapokban az óvárosban - mely 1979 óta az UNESCO Világörökség része - szinte moccanni sem lehet.

Dubrovnik Horvátország legdélebbi csücskében található város, gyönyörű házacskáival, és kristálytiszta tengerével talán Horvátország leggyönyörűbb városa.. A  középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte. Dubrovnik  ma Neretva megye székhelye és a   horvát nyelv és irodalom egyik központja.

Fekvése: Dubrovnik város és kikötő Horvátországban az ország legdélibb részén az Adria partján terül el

Lakosainak száma 43 728

Népesség
a népesség többségét horvátok alkotják, az itt élő kissebbségeket pedig szerbek, muzulmánok, szlovének, magyarok, csehek, szlovákok, olaszok.

Fizetőeszköz
Hivatalos pénznem: horvát kuna (HRK), 1 kuna = 100 lipa. 1 kuna (HRK) = 36 - 38 Ft (HUF). Külföldi valutát beváltanak határállomásokon, bankokban, pénzváltóhelyeken, postán, utazási irodában, szállodában

Hivatalos Nyelv : Horvát . Idegenforgalmilag frekventált helyeken beszélik az angolt és a németet.

Dubrovnik  nevének eredete: latinul Ragusa, olaszul Raguza) Neve a szláv dub (= tölgy) főnévből származik

Tenger:  Adriai Tenger, sótartalma: 38 ‰
Az Adriai tenger az azonos nevű antik kikötőről kapta nevét. Horvátország és Olaszország között helyezkedik el, horvát részen Prevlaka foktól az északi Savudria fokig, ideértve az összes szigetet a híres Kornati szigetcsoporttal.

Hajózás

A horvát part egyedi lehetőséget nyújt hajózásra, vitorlázásra és búvárkodásra.

Közeli szigetek

A szigetek parthoz való közelsége és ugyanezek sűrűsége végett az Adria a legbiztonságosabb tenger a hajózási turizmus számára. Horvátország ténylegesen a szigetek országa, összességében a szigetek, szírtek és sziklák száma 1185 melyek 1777 km hosszú partvonal mentén helyezkednek el. A Brijuni szigetcsoport nemzeti park,mely az egzotikus növények bőséges vegetációjáról és állatairól híres. A Brijuni szigetcsoportot 14 sziget alkotja. A legnagyobb szigetek Krk, Cres, Brač, Hvar, Korčula. A másik nemzeti park - sziget Mljet, a mediterrán hangulat és annak valódi szépségének szigete.


Éghajlat


mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél a partvidéken. Az átlaghőmérséklet Horvátországban januárban -5"10 °C, augusztusban 13"26 °C körül alakul. Dubrovnikban egy  évben több mint 250 napon át süt a nap. A hó ritka, a csapadék főleg télen esik Évi középhőmérsékle: 16,4 °C

Időjárás

A linkre kattintva tájékozódhat az aktuális időjárásjelentésről.Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Üzletek nyitvatartási ideje: H-P 08.00-20.00 óra, szombat, vasárnap 08.00-14.00 óra, turista szezonbam általánosan tovább is nyitva tartanak. Hitelkártya: American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa kártyákkal ma már sok helyen fizethet a turista. A hitelkártyás fizetéshez útiokmánya mindig legyen kéznél.

 
Hasznos szavak, kifejezések

Köszönés
Jó reggelt!-Dobro jutro!
Jó napot!- Dobar dan!
Jó estét!- Dobar večer!
Szia!-Bok!
Viszontlátásra!-Do viđenja!

Ismerkedés
Hogy vagy / van?-Kako je?
Köszönöm jól.-Hvala dobro.
A nevem-Zovem se
Beszél magyarul / angolul?-Govorite li mađjarski / engleski?
Tessék?-Molim?
Nem értem.-Ne razumijem.
Kérem, mondja még egyszer!-Recite još jedanput, molim!
Köszönöm.-Hvala.
Szívesen.-U redu je.
Hol van?-Gdje je?
Igen-Da
Nem-Ne

Feliratok
Bejárat-Ulaz
Kijárat-Izlaz
Nyitva-Otvoreno
Zárva-Zatvoreno
Tilos-Zabranjeno
Rendőrsé-Policija
Férfi / női WC-Muški / zenski zahodi

Vásárlás
Hol kapható?-Gdje mogu kupiti?
Mennyibe kerül?-Koliko košta?
Ez túl drága.-Ovo je preskupo.
Tetszik / nem tetszik.-Ovo mi se (ne) svida.
Megveszem.-To ću uzeti/kupiti.
Hol találok bankot?-Gde je banka?

Étteremben
Étlap-Jelovnik
Kérem az étlapot!-Jelovnik, molim.
Köszönöm.-Hvala.
Jó volt.-Bilo je odlično.
Nem volt jó!-Nije bilo tako dobro.
Fizetek!-Platiti, molim!

Ételek
nyárson sült malac-odojak na raznju
grillezett nyárshúsok- raznjići
báránysült-pečena janjetina
hal-riba
Köretek
főtt burgonya-kuhani krumpi
sült burgonya-kečeni krumpir
pirított burgonya-restani krumpir
rizs-riza
kenyér-kruh
Italok
kávé-kava
tejeskávé-bijela kava, kava sa mlijekom
kakaó-kakao
tea-čaj
narancslé-sok od naranča
bor-vino
fehér / vörös / rozé- bijelo / crno / ruzica
sör-pivo
koktél-koktel
víz-voda
ásványvíz-mineralna voda
szénsavas- sa ugljičnom kiselinom
mentes-bez ugljične kiseline
limonádé-limunada

Egészségügyi tudnivalók

* Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.

* Kötelező és javasolt védőoltások: Utazás előtt.hu - Horvátország, Országos Epidemológiai Központ honlapja - Dél-Európa fejezet

* Ivóvíz: a csapivíz mindenütt iható - az ország teljes területén belül.

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257. tel:(00)-(385)-(1)/4890-906 Ügyeleti szám: 4890-906, Fax:4579-302, Főkonzul: dr.Pék Miklós, E-mail: consulate.zgb@kum.hu, Ügyfélfogadás: október 1-május 31: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00, június 1-szeptember 30: minden munkanap: 9.00-12.00

Rövid Történelem

Dubrovnikot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett. Dubrovnikot a 7. században, Ragusa néven alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része.

A mai Dubrovnikot " vagy ahogy akkoriban hívták, Ragosiumot - a 6-7. században érkező szlávok hozták létre. Kezdetben bizánci, majd 1358-ig velencei befolyás alatt állt, a 14. századtól azonban egészen 1808-ig szabad államként, Raguzai Köztársaság néven szerepelt a térképen. Raguza a 15. és a 16. században élte virágkorát, kereskedelemből szerzett gazdagságát palotái és templomai hirdetik. Az 1667-es földrengés szinte az egész várost romba döntötte, de Raguza újra felépült és barokk arculatot kapott. Függetlenségét Napóleon hadjáratakor vesztette el, a franciáktól a Monarchiához csatolták és az első világháború végéig a Habsburgok kötelékében maradt. Turizmusa a 19. században kapott szárnyra, olyan hírességek üdültek itt, mint George Bernard Shaw és Agathe Christie. Jugoszlávia évtizedei alatt az idegenforgalom tömegessé vált. Dubrovnik történelmének utolsó, kegyetlen eseménye a délszláv háborúhoz köthető. A szerbek 1991-től 1992 júniusáig bombázták a várost, nem kímélve az évszázados épületeket. Az akció katonai jelentőséggel nem bírt, célja a horvát harci morál rombolása volt. A háború óta a város újjáépült, de vannak még romos épületek.

Fesztiválok

Dubrovniki Nyári Fesztivál

1950 óta minden évben júliusban és augusztusban (2008-ban július 10.-augusztus 25.-ig) rendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált. Színházi-, folkról-, és táncelőadások, (főleg komolyzenei) koncertek, balettek, operák, szórakoztatják az itt nyaralókat. A Dubrovniki Nyári Fesztivált Horvátország legjobb, és legreprezentatívabb nyári kulturális fesztiváljának tartják. A fesztivál számos előadását hangulatos helyszíneken, pl. a Bokar-erődben, vagy a Minceta-erődben tartják.

Dubrovniki  nyári játékok

Dubrovniki nyári játékok fesztivált 1949-ben rendezték meg először. A rendezvényt minden évben július 10 és augusztus 25 között rendezik meg. A játékokon a reneszánsz és a barokk stílusban adják elő a zenei, drámai és táncos számokat. Csontváz-fesztiválon Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivo Vojnović, William Shakespeare, Carlo Goldoni műveit, görög drámákat és komédiákat adnak elő. A zenei programokon a legjobb horvát előadók, zenekarok lépnek fel. A nyári játékokon operákat is előadnak.

Szt. Balázs-fesztivál

Szt. Balázs napja február 3-án van, amelyet a városlakók fesztivállal ünnepelnek. Ez már a Raguzai Köztársaságban is ünnep volt. Ezen az ünnepségen mindenki részt vett. Ezen a napon a fegyencek, száműzöttek, áttértek 2 nappal az ünnepség előtt és után szabadon mászkálhatnak a városban, de ha őt senki sem ismeri fel, akkor a szabadságjogot kibővitik egy héttel az ünnepség előttre és utánra is. Ilyenkor az egész országból érkeznek a városba turizsták ill. rokonok. A helyiek népviseletben vannak és különböző kulturális programokat állítanak össze.

"Julian Rachlin és barátai" zenei fesztivál

Ez a fesztivál 2000 óta van a nyár végén a hercegi udvarban. A fesztiválon az ismert Julian Rachlin hegedűs és meghívott világzenészek lépnek fel.

Libertas filmfesztivál

Libertas Filmfesztivált 2005-ben rendezték meg első alkalommal. A dubrovniki filmeket mutatja be. Minden év nyár végén rendezik meg, a repertoárban játék- és dokumentumfilmek szerepelnek. A pályázati filmek a Dubravka díjért küzdenek. A zsűri a legjobb rövidfilmért, a legjobb játékfilmért, a legjobb dokumentumfilmért osztja ki a díjakat. Közönségdíjat is kiosztanak.A filmfesztivált a Marin Držić Színházban ill. a Jadran Nyári Színházban tartják meg.[5].

Dubrovniki Nemzetközi filmfesztivál

Dubrovnik International Film Festival (DIFF) egy nemzetközi filmfesztivál 2003 óta rendezik a városban. A zsűri ugyanazokat a kategóriákat jutalmazza, mint a Libertas filmfesztiválon, csak itt már külföldi filmek is versenyeznek.

Karantén

Karantén kortárs színművészeti fesztivál 1997-ben került először megrendezésre az "Art Lazareti Műhely" szervezésében. Ez a fesztivál a kortárs művészeket gyűjti egybe, ahol saját munkáikból nyílnak kiállítások. Ezenkívül alternatív multimédiás, táncos, zenei programok is várják az érdeklődöket. A kiállítók között helyi és külföldi művészek is vannak.

Vallás: a lakosság nagy része római katolikus, a kissebbségi vallás hívői pravoszlávok, muzulmánok, illetve más keresztény vallásúak.


Építészet, művészet


Marin Držić Színház

Dubrovnik fő színháza a híres helyi íróról elnevezett Marin Držić Színház. A színház repertoarjában a régi dubrovniki drámák, komédiák, kortárs előadók darabjai és sok más műfajú darab szerepel. A színházban rendezik a Dubrovniki Nyári Játékokat is.

 
Dubrovniki Szimfónikus Zenekar

A zenekar a hagyományos dubrovniki zenét játsza: mind a Raguzai Köztársaság idejéből, mint napjainkból. Állandó szereplője a Dubrovniki Nyári Játékoknak is. A legtöbbet játszott művek a 18. századból valók, különösen Luka Sorkočević és Ivan Mane Jarnović műveiből játszanak. A hercegi udvarban és a Crijević-Pucić-villában is sok koncertet adnak. A nézők között belföldi és külföldi személyek is megtalálhatók.


Magyar vonatkozású érdekességek Dubrovnikban

Roland vagy Orlandó-oszlop
Ezt az oszlopot Luxemburgi Zsigmond ajándékozta Dubrovniknak. Abban az időben az Orlandó-oszlop jelentése az volt, hogy amely város ilyen oszloppal bír, az szabad királyi város. 

A Szent Jobb  Dubrovnik őrzi a mai napig több nagy magyar királyunk testrészeit. István király jobbját - a Szent Jobbot - Mária Terézia idejében adta ki Dubrovnik Magyarországnak. Szegény szétdarabolt Szent Istvánunk állkapcsa és koponyadarabja és Szent László jobbja még mindig Dubrovniki fennhatóság alatt van. Szent László jobbját például a Ferences kolostorban lehet megtekinteni (de lefényképezni nem).

Mítoszok, legendák
Dubrovnik rengeteg legendát, mítoszt és látnivalót kínál az idelátogatóknak, nem véletlen tehát, hogy ez Horvátország legkeresettebb turisztikai célpontja.