Útleírások -> Európa->Horvátország->Dubrovnik

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Látnivalók

2009.06.09.


Várfalrendszer

Dubrovnik történelmi városnegyedét �" mely a Dubrovniki Köztársaság székhelye volt egykor - egy gondosan kiépített, 2 km hosszan kanyargó védfalrendszer övezi, mely a tenger és a szárazföld felől leselkedő veszélyektől egyaránt védte a várost. A falakon belül csodálatos városkultúra bontakozott ki az évszázadok folyamán, melynek lenyomatát ma ott találjuk az óváros számtalan nemesi lakóépületében, palotájában, megannyi kis templomában és egyéb középületében. A város egykori létmódjáról hűen tanúskodik a napjainkban is az óváros ütőerét képező híres sétálóutca, a Stradun, ahol egyszerűen kötelező végigsétálnia minden Dubrovnikba látogató turistának.
Városfal

Dubrovnik városfala az egyik legkomolyabban védett építmény Európában. A 8.-tól a 16. századig épített, ma is eredeti állapotában csodálható városfal 1940 m hosszú, néhol 25 méter magas, és 6 méter széles, 5 bástyája, és 15 tornya van, a teljes óvárost körülveszi. Európa legmasszívabb, és legteljesebb városfaláról van szó. 15 kunáért (gyermekeknek 5 kuna) az egész városfal végigjárható, amely pénzt igen érdemes beruházni, ugyanis a kilátás elképesztően szép

 
Bell Torony / Óratorony

A 35 méter magas, 1444-ben épült, és 1928-ban újjáépített Bell Torony 15. századi állapotából már csak a hatalmas, 2000 kilós harangot őrzi. Az órának nincsenek mutatói, ez tulajdonképpen egy napóra, amely a pontos időt mutatja.

Bokar-erőd

A Bokar-erőd védelmi célokat szolgált, később börtönként is szolgált. Itt tartják a Dubrovniki Nyári Fesztivál több színházi előadását (pl. Shakespeare-darabok).

Katedrális

A dubrovniki katedrális 1713-ban épült, egy 12. századi, a földrengésben elpusztult katedrális helyére. 1986-ban felújították. 1981-ben egy még régebbi, 7. századi katedrális nyomát is felfedezték a régészek, korábban azt hitték, hogy a 12. századi katedrális volt az első, ezen a helyen álló egyházi létesítmény.

Lovrijenac-erőd

A városfalon kívüli, 36 méter magas sziklán álló vár korábban védelmi funkciókat látott el, ma pedig kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Lovrijenac-erőd építése állítólag mindössze 3 hónapot vett igénybe, a 14. század környékén.

Minceta-erőd

Az óváros legmasszívabb tornya a városfalak északi részén található. A városfalak, és az egész óváros legmagasabb pontjaként az egyik legszebb kilátást biztosítja a városra. 1319-ben épült, 1464-ben megerősítették, és bővítették. Dubrovnik legszebb, és legnagyobb tornya a város szimbolumának számít.

Onofrio kútja / Onofrijeva cesma

Az Onofrio kútját Onofrio della Cava, nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio kutat láthatjuk. A 16 oldalas ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vízével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak

Rektor Palota / Knezev dvor

A Rektor Palota Dubrovnik kormányzójának székhelye volt. A gótikus és reneszánsz stílus keveredése figyelhető meg a 15. századi, a Katedrális mellett található épületben. A palotában múzeum is található.

Régi kikötő / Stara luka

Dubrovnik régi kikötője, egy szép, csendes hely a kikapcsolódásra. Egy kis képzelőerővel akár a 400 évvel ezelőtti, lehorgonyzott hajókat, és a sürgés-forgást is odavarázsolhatjuk, ami Dubrovnik akkori fő kikötőjében zajlott. A régi kikötőből gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és Lokrum szigetére. Dubrovnik "új", ma használatos kikötője néhány kilométerre, a városon kívül található.

Sponza-palota

A Stradun végén található Dubrovnik egyik legszebb palotája, a gótikus-reneszánsz Sponza-palota. 1516-1522-ig épült, az 1667-es földrengést sértetlenül átvészelte. A középkorban állami hivatalok, bank, a pénzverde, és a kincstár helyszíne volt.

Stradun / Placa

A Stradun, avagy Placa Dubrovnik 500 éves, 300 méter hosszú, nyüzsgő, mindig zsúfolt főutcája kávézókkal, és üzletekkel, melyek megőrizték korabeli kinézetüket. A Stradun az egyetlen széles utca az óvárosban. Sok turista egyszerűen a világ legszebb utcájának tartja. Hangulatos, mint egész Dubrovnik, ezt sem szabad kihagyni!

Lokrum sziget

Ha Dubrovnikban járunk és időnk is engedi, akkor érdemes áthajózni a szemközti Lokrum szigetre. A zöldellő szigetecske nagy része természetvédelmi terület. A buja természet és a gyönyörű sziklák egyvelegében sok nyugodt kis partot találhatunk, ahol kedvünkre pihenhetünk.

Városrészek

Dubrovnik három városrészből áll: Gruz, Pile és Ploce.

A Pile tér és a Polce tér között terül el a várfalakkal körbevett óváros, a XVI. századi hangulatú Raguza. A falakon belül csak gyalogosan lehet közlekedni. A dubrovniki Pile tér a város idegenforgalmi központja.

Dubrovnik falövezetét észak-nyugaton a Pile-kapu nyitja meg. Ennek két sarokbástyája a tenger fölé emelkedő XIV. századi Fort Okar és a hegyoldal felé tekintő szintén XIV. századi Fort Minceta. A X. századi Pile-toronyhoz a dubrovniki Milicevic mérnök által 1471-emelt háromívű kőhídon lehet eljutni. A Milicevic téren található az Onofrijeva cesma (Onofrio kútja), amit Onofrio della Cava nápolyi mesterember nevét viseli. A kutat ő építette 1438-ban. A kút mögött található az 1290-ben épített Szent Klára-kolostor. A Milicevic tér bal oldalán található a Sv. Spas-templom, amely szinte a ferences rendi kolostorhoz simul, 1520-ban építette Andrjic mester a földrengés elmúlására. A templom oltárán látható az urbinói Pietro Antoni, az 1528-ban készült „Mária mennybevitele” műve. A ferences rendi kolostor szószéke a XV. századból való, a templom kőpadozata alatt dubrovniki patrícius családok sírjai vannak.