Útleírások -> Európa->Horvátország->Rab sziget

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Hasznos Tudnivalók

2009.10.29.

Rab

Rab sziget

(horvátul Otok Rab vagy Rab, olaszul Isola Arbe)

A kis, 22 km hosszú, és 11 km-es legnagyobb szélességgel rendelkező, közel 10 ezer lakosú Rab-sziget egy igazi gyöngyszem. Több gyönyörű, érintetlen stranddal rendelkezik, és itt található Horvátország legnagyobb homokos strandja, a Paradicsom-part is.

A görögöknek és a rómaiaknak köszönhetően mára szinte "múzeum-szigetté" vált Rab

Rab egy karszthegység, egyik része egy kőrengetegből áll, legmagasabb csúcsa a 408 méteres Kamenjak. Csodálatos környezete, szép strandjai, és középkori fesztiváljai az egyik legnépszerűbb horvát szigetté tették Rabot, amely ma egy nyaralási, és wellness "oázis.

Fekvése: Horvátország tengerpartjának északi részén, a Kvarner-öböl déli részén fekszik. A szárazföldtől a Velebiti csatorna választja el

Megye: Rab sziget Primorsko-Goranska megyéhez tartozik.

Lakatlan Szigetek

Rab főszigetéhez közigazgatásilag tartozó kisebb nagyobb szigetek mind lakatlanok, de turisztikai célból látogathatóak. Ezek közül a legismertebb a Goli otok és a Sveti Grgur.

Főváros: sziget fővárosát szintén Rabnak hívják. 554 állandó lakosa van (2001) és egy kis félszigeten található a sziget délnyugati oldalán.

A jellegzetesen középkori, városfallal körülvett Rabot már Kr. e 360-ban is lakták az illírek.


Hossza:
A sziget 22 km hosszúRab


Szélessége:
11 km


Területe:
93,6 km²


Lakosainak száma:
9480 fő (2001)


Éghajlat


mediterrán, ezért a nyarak nagyon melegek (a szigetet éves szinten 2500 óra napsütés éri), a telek viszont enyhék. A szigeten végighúzódó Kamenjak vonulata megvédi a délnyugati területeket a szárazföld felől érkező bóra felől.


Táj


A sziget alapjában véve karszthegység, egy része mediterrán fenyőerdőkkel borított, másik része kopár kőrengeteg. A délnyugati Kalifront félsziget majdnem teljes területe fenyvesekkel borított, ez a sziget legérintetlenebb területe.

Legmagasabb hegye: , legmagasabb csúcsa a 408 méteres Kamenjak.

Turizmus

A sziget napjainkban a turizmusból él, mivel számos gyönyörű, majdnem érintetlen tengerparti stranddal rendelkezik

RabStrandok

A Rab szigeten található strandok Horvátország legszebb homokos partjai közé tartoznak. A legnépszerűbbek, a Paradicsom-part, és a Sahara, Lopar településen, 14 kilométerre Rab óvárosától találhatóak.

A Sahara az ország egyik legszebb nudistastrandja, és nem csak a nudistastrandok közül emelkedik ki szépségével.

A Paradicsom-part (Rajska plaza) Horvátország egyik leghíresebb strandja, a 2 km hosszú, kék zászlós strand lassan mélyülő, kisgyermekes családok, és kezdő úszok számára is ajánlható. Éttermek, bárok, és sportolási lehetőségek is várják az ide látogató rengeteg turistát (a strand szépségére, és hírére jellemző, hogy a Loparon nyaraló turistákon kívül a Rab városában nyaralók 50 százaléka is felkeresi a Paradicsom-partot).

10 kilométerre Rabtól, és 2 km-re Barbattól a Pudarica strand fekszik, melyen megtalálható a Rab sziget első tengerparti klubja, Horvátország egyik legpörgősebb helye a Santos Klub.


Paradicsom-part / Rajska Plaza, Lopar

Az Adriai-tenger egyik leghíresebb strandja a 2 km hosszú, kék zászlós Paradicsom-part, egy csodálatos, "paradicsomi" homokos tengerpart számos szolgáltatással: éttermekkel, bárokkal, sportolási lehetőségekkel. Az ország legfinomabb homokja, sekély, kristálytiszta víz várja a tengerpartok szerelmeseit. A tenger hőmérséklete itt igen kellemes: a nyári hónapokban a 28 fokot is elérheti. A strandot övező, nagyon szépen zöldellő erdei fenyők védelmet adnak a partnak, és árnyékot a nyaralóknak. Ezek miatt a strand kisgyermekes családok, idősebbek, és kezdő úszók számára nagyon ideális, de a fiatalok is bizonyára jól fogják érezni a Paradicsom-parton, Horvátország egyik legjobb, és legszebb strandján. A Paradicsom-part 14 kilométerre Rabtól, Lopar városában található meg.

Fesztiválok

Rab szigetén a nyaralás mellett számos kulturális élményben lehet részünk. Íjászversenyt, és középkori fesztivált is rendeznek nyaranta.Európa szerte ismert a középkori fesztiváljáról, ahol a helyi íjászok mérik össze tudásukat (az itt használt speciális, helyi számszeríjakat arbalestnek hívják), valamint többek között középkori öltözékek, ételek, mesterségek kerülnek bemutatásraés pénzverde szórakoztatja a turistákat.

Rab

Jelkép


Mind a város, mind a sziget jelképe a négy harangtorony, melyek közül a legidősebb a 11. században épült.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaság a kisebb-nagyobb völgyekre (Lopari-síkság, Kampori-síkság, Supetari-völgy) összpontosul. Itt a gazdaságokban szőlőt, olajbogyót, zöldségeket és gyümölcsöket termelnek
Közlekedés

A sziget csak hajóval és komppal közelíthető meg. Rendszeres kompjárat közlekedik Jablanac és a sziget déli csücske között (Mišnjak), valamint az északi Lopar és a Krk szigeti Baška között.

Rövid történelem


A sziget története i. e. 360-ra nyúlik vissza, ekkor illírek éltek a területen. Ez után i. sz. VI. századig a Római Birodalom része volt, Augustus szerezte meg i. e. 10-ben. Ez volt az első római város Dalmáciában, mely megkapta a felix előnevet. San Marino megalapítója, Marinus Rabon született.

A középkorban Rab a Bizánci Birodalom része volt, aztán egy rövid ideig a Horvát Királysághoz tartozott, majd 1358-ban az Anjou I. Lajos uralma alá került. A Reneszánsz idején a Velencei Köztársasághoz tartozott. Később az Osztrák�"Magyar Monarchiához csatolták, később az Olasz Királysághoz került, végül Jugoszlávia része lett.

A legnagyobb katasztrófa, mely a szigetet érte az 1456-os pestisjárvány volt, mely megtizedelte a lakosságot.

A II. világháború alatt a fasiszta Olaszország koncentrációs tábort alapított a szigeten, ahol több mint ezer embert öltek meg 1942-ben és 1943-ban. A tábor helyén 1953-ban emelt emlékhely Kampor faluban található.