Útleírások -> Afrika->Kanári szigetek->Tenerife

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Gasztronómia

2009.06.16.


A Kanári-szigetek alapvető élelmiszere évszázadokon keresztül a gofio, vagyis pörkölt kukorica-, köles, vagy búza. Ezekből kenyérfélét, illetve levest is készítettek. Mára ugyan elvesztette jelentőségét, azonban a falvakban föl-fölbukkan különböző ételekben. Találékony szakácsok fagylaltba, banánpürébe becsempészik, amely vakmerő, de finom kreációt alkot.
 
A levesek és egytálételek is igen kedveltek. Majd minden helyi ételeket kínáló vendéglő tálal fel friss készítésű levest (sopas). Különösen ajánlott a potaje canario, a gazdag zöldségleves. A friss bogáncs terméséből pedig a potaje de cardos készül. A ropa vieja, puchero és rancho canario mind húsból és zöldségből álló egytálételek, amelyeket manapság friss sertéshús, csicseriborsó, burgonya, tészta, hagyma, sáfrány, fokhagyma, és a pikáns spanyol paprikás kolbász, a chorizo felhasználásával készítenek, és Tenerife legősibb, legjellegzetesebb ételei közé tartoznak. A héjában főtt burgonya, a papas arrugadas a turisták leginkább ismert körete, amely minden kisvendéglőben megtalálható. A hal és a tenger gyümölcsei sem maradhatnak le az étlapról, amelyeket egyszerűen olívaolajjal, serpenyőben sütve készítik el, és salátával és a mojo szósszal tálalják. Igazi csemege még két tintahalfajta, panírozott pulpo és choco.
Mindenhol kapható a cocina casera, magyarul: házikoszt, a Kanári-szigetek egyszerű étele, amely a vidékek étkeinek egyvelege: édeskömény Andalúziából, jamsz Afrikából, puding Angliából, tészta Olaszországból és chayote Venezuelából.
A desszertet sem szabad kihagyni, az egzotikus gyümölcsök, mint a papaya, guava, maracuja mellett a karamellpuding, a flan és a Kanári-szigetek édességeinek csúcspontja a bienmesabe, mely mézből, citromszeletekből, mandulából és tojássárgájából áll, kihagyhatatlan élményt nyújtanak.
 
Az itteni konyhát döntően a spanyol ízek határozzák meg, ám akad természetesen néhány helyi különlegesség is. Meghatározó alapanyag errefelé a gofio, ami kukoricalisztből készül, s elsősorban a levesek sűrítésére használják. A mojo fűszeres fokhagymás szósz; ha zöld, akkor petrezselyemből és korianderből, ha piros, akkor csilivel és pirospaprikával készül. A hús- és a halételek mellé papas arrugadast kínálnak, ami tengervízben (!) főtt hámozatlan krumpli, s fogyasztani is héjastól szokás. A halételek természetesen meghatározóak Tenerifén, ahol rengeteg jobbnál jobb halétterem található. Kísérőként száraz vörösbort ajánlanak, melyekről Shakespeare is megemlékezett. A tapast (halhús, sajt és kagyló) amolyan borkorcsolyának tekintik. A gyümölcsök közül kötelező megkóstolnunk a mangót, a papáját és a bódítóan édes kakist.