Útleírások -> Afrika->Kanári szigetek->Tenerife

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Látnivalók

2009.06.16.


Lorro Parque

A sziget legősibb botanikus kertjében gyönyörû orchidea-gyűjtemény látható, méltán világhírû a Loro Park, a Föld mintegy 800 fajából 300 faj látható itt, ahol delfin-, fóka- és papagáj-show is várja az utazót, érdemes megnézni a cápa-alagútat is, és Európa legmodernebb, mozgójárdás pingvinházát.
1972-ben nyitott meg ,világhírű intézmény sokkal több, mint egy állatkert: botanikus kert, állatkert, akváriumok, és showműsor fantasztikus, gyönyörű környezetben lévő kombinációja. Rengeteg pálmafával, orchideával, és sárkányfával rendelkezik. A park területén több mint 300 papagájfaj több, mint 3000 példánya csodálható meg (a világ legnagyobb papagájpopulációja). Szintén világelső a pingvinek tekintetében is. Találkozhatunk itt még delfinekkel, gorillákkal, csimpánzokkal, és számos más állatfajjal is. A Loro Park négy delfinje rendszeres delfinshow-kal szórakoztatja a látogatókat, valamint fókaattrakciók is megtekinthetők itt, papagájshowt csodálhatunk, és szabadtéri röptetésben gyönyörködhetünk. A park méreteire jellemző, hogy ha mindent meg szeretnénk nézni, az legalább 6 órát vesz igénybe. Az ár tartalmazza a belépőjegy valamint az odautazás költségét.

Loro Parque hivatalos honlapja: http://www.loroparque.com/index.asp

Jungle Parque

A Jungle Parki kissé vadasabb, a bátrabbaknak ajánljuk. A gyönyörű környezetben úgy élnek itt az állatok az üvegfalak mögött, mintha szabadon lennének. Felejthetetlen élmény!

Jungle Parque hivatlos honlapja: http://www.aguilasjunglepark.com/index.php?wlang=en

Egyéb parkok

Teve Centrum:
El Tanque, tel: 922/13-61-91, nyitva: 10.00-18.00
La Rosalenda rózsapark: Puerto de la Cruz. nyitva: 9.00-13.00


Teide Nemzeti Park


A sziget közepén található Spanyolország legmagasabb hegye a Pico de Teide, a hegy csúcsa 3718 m-es, amit télen hó borít! A hatalmas, 80 km-es átmérőjű Las Canadas kráterrel együtt alkotja a Teide Nemzeti Parkot, mely ritka növények és állatok sokaságának ad otthont. A tűzhányó 1798-as kitörése óta szunnyad.
A holdbéli tájon nem véletlenül forgattak már megannyi űrjelenetet, a hegyek titokzatos formái csak kísértetiesebbé teszik az amúgy is ködös terepet. A park bejáratától a gyönyörű La Esperanza erdőn vezet az út keresztül. Feltétlenül érdemes megnézni a mesés Cueva del Hielo cseppkőbarlang bizarr képződményeit. A park gépkocsival is és felvonón is megközelíthető


Icod de Los Vinos, A Sárkányfa

Icod de Los Vinos városka nevezetes látnivalója a Drago Milenario, azaz az  Ezeréves Sárkányfa.
Igazi különlegesség még az Icod de los Vinos-ban fellelhető sárkányfa, ami a sziget legöregebb növénye, egész pontosan ötszáz éves
Icod de los Vinos az a város, amelyet - még, ha túlzásnak is tűnik - egyetlen fája miatt érdemes minden ide látogatónak megtekinteni. Ez az "ezeréves" sárkányfa, a Drago Milenario, amely a Föld legidősebb sárkányfája. 12 méter kerületű törzsével és 14 méteres magasságával párját ritkítja. A város központjában áll, a Parque del Drago elkerített zöld területén.Korát nehéz megállapítani, mivel az évszakok váltakozásának hiánya miatt a fák nem növesztenek évgyűrűket. Egyes becslések 3000 évesre teszik, de a legóvatosabbak is 400 évet mondanak. Az igazság valahol 600-800 év körül lehet.
A sárkányfát, amely a liliomfélék családjába tartozik, a sziget leglenyűgözőbb növénye közé sorolják. A sziget őslakosai szentként tisztelték, és még ma is tisztelik a helybéliek, mindenekelőtt gyantája, a "sárkányvér" miatt, amely sötétvörösre festi a levegőt, és már a kezdetektől fogva gyógyitalok és gyógyhatású kenőcsök alapanyagául használják fel. Magyarországon is kapható sárkányfa (Dracaena) " cserépben.Pirámides de Güímar - etnopark (Güímar)

A Güímar városka határában álló lépcsős piramisok nagy hasonlóságot mutatnak a mexikói, perui és mezopotámiai rokonaikkal. A güímari piramisok építőiről és keletkezési idejükről semmit sem tudunk. Thor Heyerdahl, a híres régész, 1991-ben kezdte kutatni a piramisokat. Felmerült benne az a gondolat, hogy a Kanári-szigetek az Európa és Közép-Amerika közötti hajóút fontos bázisa lehetett, így már az ókorban létrejöhetett valamilyen kereskedelmi, kulturális kapcsolat e távoli vidékek között. Az óceán áthajózása primitív eszközökkel is lehetséges, ezt Heyerdahl 1970-ben kísérletileg igazolta, amikor Ra II nevű papiruszhajójával átkelt az Atlanti-óceánon. A múzeumban megtekinthetjük a Ra II pontos mását.
 
Barranco del Infierno - Pokol Völgye

Adeje falu mellett található a kb. 3-4 km hosszú Pokol Völgye. 300-400 méter magas meredek sziklák között kanyarog a völgy. A száraz hegyoldalon csak kaktuszok és számunkra ismeretlen növények tengődnek. Másfél kilométer gyaloglás után változik a táj, egy kis patak öntözi a földet, partjain lombos fák, bokrok, virágok nőnek. Utunk végén egy szép vízesést találunk, a völgy bezárul, nem tudunk tovább menni.
A látogatók számát biztonsági okokból és a természet védelme miatt erősen korlátozzák: óránként 20, naponta 200 vendéget engednek be, ezért érdemes előre bejelentkezni. A belépés feltétele a megfelelő túracipő és elegendő mennyiségű ivóvíz.
Belépődíj 3 euró, vasárnap ingyenes.
Los Gigantes - Az Óriások
500 méter magas függőleges sziklák közvetlenül a tengerparton. Mellette eltörpülnek a kiránduló és halászhajók. Megtekinthető a szárazföldről Los Gigantes faluból vagy a Punta de Teno fokról, azonban legszebb arcát hajóról mutatja. Las Americasból rendszeresen indulnak kirándulóhajók a sziklákhoz, útközben bálnákkal és delfinekkel találkozhatunk.
 

Octopus Aguapark


A gyerekek legnagyobb örömére számtalan élménypark található Tenerifén. A felnőttek pedig újra gyermeknek érezhetik magukat az Octopus Aguaparkban. Rengeteg csúzda, vizi élmény, vízesés, egy folyócska és delfinárium várja 45.000 m2-en az idelátogatókat. Külön gyermek medencék és játszóterek gondoskodnak a legkisebbek szórakozásáról is.
 

Szigettúra

Leírás: A túra első állomása a sziget északnyugati részén található Playa de la Arena és Puerto Santiago városa, majd a lenyűgöző sziklafalhoz teszünk egy kitérőt Los Gigantes-ben. Utána folytatjuk utunkat Garachico városán keresztül Icod de los Vinos városába, ahol a legendás Sárkányfához látugatunk el, valamint megkóstolhatjuk a helyi likőröket és borokat. Mikor Orotava völgyébe érkezünk, a túravezető ajánlásával elfogyaszthatunk egy kellemes ebédet egy helyi étteremben.Orotava városa az egyik legrégebbi település Tenerifén, rengeteg látnivalo található itt, mint a Concepción Templom, a Casa de los Balcones épülete vagy a csodálatos Városháza tér. Befejezésképpen Candelaria városába érkezünk, ahol a part menti Bazilikát és a Guancho király bronz szobrát kaphatjuk lencsevégre.
 

Városnézés


Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife egy modern, dimanikusan fejlődő város, egyben a sziget fővárosa. Történelem, kultúra és üzleti élet központja. A város közelében található Anaga Massif, mely a sziget egyik legszebb és legértékesebb természeti értékeivel büszkélkedhet.
A sziget északkeleti partján fekszik, nyüzsgő kereskedelmi kikötőváros, Tenerife legfontosabb közigazgatási városa. Az öböl partjára épült város hátterében az 1000 méter magas Anaga-hegység emelkedik, a városon keresztülfut a Barranco de Santos völgyszoros. A turisták nagy része csak városnézésre érkezik ide, a híres, februárban tartott Santa Cruzi-i fesztivált leszámítva, amikor a tömegtől mozdulni sem lehet.
A modern nagyváros számos nevezetességgel várja a kirándulókat: a Palanco Insular mások emeletén található a Régészeti és Antropológiai Múzeum, ahol barlangokban talált múmiák, ékszerek, használati tárgyak találhatók a guanche korból. Hasonlóan lebilincselő a Szépművészeti Múzeum képzőművészeti galériája, ahol a festményeken kívül, fegyvereket, hajómodelleket és pénzérméket is szemügyre vehetünk. Akik templomba is szeretnének eljutni, azok ne hagyják ki a San Francisco 17. sz-i barokk templomot, a 18. században épült Pilar-templom körüli Jardin Garcia Sanabria bámulatos tájkertjeit, és a templom festett mennyezetét. Még egy érdekesség: a mór stílusban épült 16. századi Nuester Senora de la Concepción-templom, melllyel szemben áll a Természettudományi Múzeum. Múzeumkedvelők ne hagyják ki a Hadtöréneti Múzeum Aimeyda kaszárnyáját. A kiállításon megtekinthetik az 1797-es csatában Nelson admirális karját roncsoló El Tigre ágyút.

Los Cristianos

Los Cristianos Tenerife déli részén található a Costa Silencio és Playa de las Americas között. A néhai halászfalu mára egy kedvelt, nyüzsgő üdülővárossá fejlődött. A hangulatos sétálóutca sétára csábítja a látogatókat számos üzletével, kávézójával és éttermeivel. Az éjszakai életet kedvelők a számos éjszaki bár és disco között találhatják meg szórakozásukat. Los Cristianosban mintegy 400 m hosszú kavicsos - homokos partot találunk. A település kikötőjéből egy könnyed hajókirándulással juthatunk el a szomszédos La Gomera szigetére.


La Laguna

Santa Cruztól a sziget belseje felé húzódó völgyben található La Laguna, Tenerife második legfontosabb városa. Nem szabad kihagyni a Nuestra Senora de la Concepción-templomot, melyet a sziget legszebb templomának tartanak hat emelet magas tornyával. A város katedrálisa a Santa Iglesisa, a Gyógyító Szűznek ad otthont. Érdekes látvány a La Nava palota udvarán álló hatalmas, ősrégi sárkányfa. La Laguna közelében érdemes felkeresni El Sauzal falut, a Hidalgo-fokot és a Bajamar sziklafalat


Icod de los Vinos

A több száz éves sárkányfáról és a San Marcos templomról híres, a templom mögötti utcácskában megkóstolhatók a helyi likőrök, borok is. Icod nevezetessége a korábban 1000-3000 évre becsült, ma már csak 500-600 évesnek tartott sárkányfa. 16 méter magas, a törzsének átmérője 6 méter. Hogy a fát védjék a látogatók ostromától, nem lehet megérinteni. Ennek a fafajnak nincsenek évgyűrűi, csak a törzsből induló elágazásokból lehet éveire.

Masca

Ez az eldugott kis falu csak a 20. század végén vált autóval megközelíthetővé. Most hajmeresztő szerpentinen juthatunk el erre az egykori kalóztanyára. Utunkon 1000m magas hágón áthajtva 1300m magas hegyek oldalában kanyarogva ereszkedünk le a 600m magasan fekvő Mascába. A falunak jelenleg kb. 150 lakosa van, azonban naponta több ezer turista látogatja őket. Lehetőleg ne hajtsunk be a faluba, ne zavarjuk a mindennapi életüket, maradjunk a főúton kialakított parkolóban!


Playa de las Americas - Costa Adeje

A sziget déli részén átlagosan 330 napot süt a nap egy évben. A sziklás hegyek által övezett Playa de las Americas főstrandja a Playa Troja városrészben fekszik, ahol napozóágyak, napernyők és számos vízi sportolási lehetőség várja a turistákat. A több városrészben különböző bevásárló- és szórakoztatócentrumokat találunk. Ezenkívűl az Aquapark nyújt kicsik és nagyok számára kikapcsolódást. A legismertebb hely a pálmákkal övezett, 6 km hosszú parti sétány, mely az elegáns szállodasort és a kisebb öblöket köti össze Los Cristianostól egészen Costa Adejéig. Az utóbbi években a Playa de las Americas folytatásaként Costa Adeje önálló üdülőcentrummá fejlődött, ahol egyedi építészeti stílusban kialakított létesítmények találhatók.