Útleírások -> Európa->Ausztria->Bécs

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Látnivalók

2009.06.10.

A Kärtnerstrasse környékén

Stephansdom- Szent István-székesegyház

A Stephansdom Ausztria legszebb és legnagyobb gótikus temploma, Bécs szimbóluma. A 137 m magas torony névadója a kereszténység első vértanúja, akit i.sz. 37.-ben megköveztek. Az eredeti templom a 12. század első felében, végleges formáját IV. Habsburg Rudolf uralkodása idején érte el.  A dóm legérdekesebb része az Adlerturm (sastorony), amibe felvonóval juthatunk fel, és az itt látható "máriapócsi könnyezõ Madonna” képe, amelyet 1683-ban I. Lipót császár vitetett Bécsbe. 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m magas, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.


Kapucinusok temploma (Kapuzinerkirche)

Kapucinusok temploma (Kapuzinerkirche) a Habsburgok kriptájával (Kaisergruft): 1622"1633 között épült, kívül-belül szerény megjelenésű templom. A kolduló szerzetesek csak az 1670-es években telepednek meg a városban, ekkor kapják meg az épületet. A kripta 1633 óta a Habsburgok temetkezési helye. A termeket 1622"1909 között alakították ki, a restaurálás 2002"2003 között zajlott. 144 szarkofágot rejt, köztük 12 császár és 16 császárnő sírját. Nem nyugszik itt: II. Ferdinánd (Graz) és II. Rudolf (Prága).

A Ringen

1857"58: lerombolták a Ring helyén álló bástyákat és megkezdődött a várfalak előtti füves tér beépítése. Maga a Ring kb. 3,5"4 km hosszú, 57 m széles körút, két végénél a Duna-csatorna zárja le. Az épületeket a nemesi és pénzarisztokrácia tagjai építtették a kor jelentős művészeivel. Stílusuk: romantika, eklektika, neoreneszánsz, neoklasszicista, azaz Ringstraßen-stílus.StubenringAz Urania Csillagvizsgáló kupolája


Urania Csillagvizsgáló: 1910, Ferenc József idején létesült, tetején kis Csillagvizsgáló áll.

Kormányépület:

Ludwig Baumann tervezte, 8 udvara van. A Monarchia Hadügyminisztériuma volt, elején osztrák katonaszobrok állnak, előtte Radetzky marsall (1766"1858), K. von Zumbusch alkotása.

Postatakarékpénztár

1904"06, Otto Wagner építette a bécsi szecesszió stílusában.

Iparművészeti Múzeum

1868-ban H. von Ferstel alkotta itáliai reneszánsz stílusban. Hozzátartozik az Iparművészeti Főiskola. Gyűjteménye: keleti szőnyegek, bécsi porcelánok, üveg- és dísztárgyak.

Városi Park (Stadtpark)

A Wien folyó választja ketté, közepén tavacska fekszik. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára, főbejáratát 1906-ban F. Ohmann készítette. Szobrai: Schubert (1872 Kundmann), J. Strauss (1923 Hellmer), Hans Makart (1898)…

Állami Operaház (Staatsoper)

A nemzetközi zenei élet központja. 1861"69 között August von Siccardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján készült, francia neoreneszánsz stílusban. 1869. május 25-én: Mozart Don Giovanni című darabjával nyitotta meg kapuit. Ferenc József a nyitóceremónián megkritizálta az épület homlokzatát, ezért Nüll felakasztotta magát. 1945"ben súlyos légitámadások érték, rombadőlt, külsejét az eredeti szerint restaurálták, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. 1955-ben Beethoven Fidelio című operájával avatták újra. Nézőterén 2200 látogató fér el, miden februárban a Bécsi Operabál színhelye (csak itt nyitják balról a keringőt!). A színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.


Goethe emlékmű:

Edmund Hellmer 1900-ban készült alkotása. Az ülő alakot tehetség, tudomány, költészet és igazság megtestesítői veszik körül. Goethe akarata szerint ül a szobor, mert nem kívánt több száz évig állni.

Schiller emlékmű

(vele szemben áll)a Képzőművészeti Akadémia olasz neoreneszánsz stílusú épülete előtt. Az Akadémia 1692-ben alakult, a legrégebbi német művészeti főiskola.

Várkert (Burggarten)

1818"20 között kialakított kert, hajdan a császári család pihenőhelyéül szolgált. 1919 óta nyilvános park, közepén mesterséges tóval, észak-keleti peremén pálmaházakkal. A kert legszebb szobrai: Mozart (1896 márvány), I. Lotaringiai Ferenc lovasszobra, I. Ferenc József, Herkules az oroszlánnal csoport.


Heldenplatz

Hofburg

A híres Hofburg épületegyüttes méretei lenyűgözők, 2600 helység, 54 lépcsõház, 26 folyosó és 19 belső udvar található benne. Az 1200-as években kezdte el építeni a B Babenberg uralkodóház egyik tagja. A császári lakosztályok és az ezüstkamra megtekinthető, a Bibliotéka és a Nemzeti könyvtár mindenki előtt nyitva áll. Mellette látható az Augustinerkirche (Ágostontemplom) a királyok esküvõi temploma, ahol külön fülkében őrzik a Habsburg uralkodók urnába eltemetett szíveit.

A Hofburg éjszakai kivilágításban

Hofburg: az épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 19 udvar és 2600 helyiség található. A mai épület 800 éven keresztül alakult ki, 1215"1913 között készült el, de még folytatták volna. Sok helyen átjárható épületegyüttes: „a jó császár tulajdonképpen átjáróházban lakik” " mondta egy alkalommal Ferenc József. Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei maradtak fenn. Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár. Barokk emlékek: a Lipót-szárny, illetve a VI. Károly császár által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach).


Maria Theresien  Platz

Művészettörténeti Múzeum

(Kunsthistorisches Museum): 1872"1881, Gottfried Semper és Karl Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. 1891"ben Ferenc József nyitotta meg a közönség előtt.

Természettudományi Múzeum

(Naturhistorisches Museum): 1872"1881, G. Semper és K. Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. Földszintjén: kőzetek, meteoritok, ásványtani kiállítás, őslénytani gyűjtemény látható. Emeletén állat- és növénytani részleg van.

Mária Terézia szobra

 a tér közepén a császárnő emlékműve áll, 20 m magas, jogar és a Pragmatica Sanctio van a kezében. A művet K. Kundmann és K. Zumbusch 1887-ben emelte.

Vásárpalota (Messepalast)

1723-ban épült, eredetileg udvari istállónak és kocsitárolónak (Hofstallungen), id. J. B. Fischer von Erlach tervezte. 1922-től a bécsi Nemzetközi Vásárok egyik kiállítási színhelye volt, később már csak szakmai jellegű vásárokat tartottak itt. 1989 és 2001 között az épületben és udvarán alakították ki az új múzeumi negyedet (MuseumsQuartier, MQ).

Népszínház (Volkstheater)

1889, a Fellner és Helmer cég alkotása.


Dr. Karl Renner Ring

Parlament

A görög stílusban épült Parlament 1870"73-ban a dán Theophil Hansen tervei szerint készült. Kívülről timpanonos, domborműves az épület, amit kiképzett kocsifelhajtókkal ékesítettek, belső termei közül pedig a márványpadlós előcsarnok a legszebb.

Parlament: épült 1873"1883 között görög klasszicista stílusban, építője: Theophil Hansen. Előtte Pallas Athéné-kútja áll, és egy 5 m magas Pallas Athéné istennő (Kundmann alkotása). Az épület közepén, a főbejárat mögött helyezkedik el a 40 m x 23 m alapterületű, nagy oszlopcsarnok. Két oldalán a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.

Népkert (Volksgarten)

Két épülete a Cortisches Kaffeehaus (1820) és a Theseus templom (1921, P. Nobile, athéni minta után). Emlékművei: Grillparzer (1898), Erzsébet királyné (1907, F.Ohmann-H. Bitterlich), és Canova: Theseus szoborcsoport.

Városháza (Rathaus)

A Városháza 1872"73-ban épült, Friedrich Schmidt alkotása, Kajetan Felder polgármester kezdeményezése alapján, neogótikus stílusban. Földszintje és belső udvara árkádos, a virágokkal díszített területen mindenütt le lehet pihenni. Az országzászlókkal díszített díszterem lélegzetelállító, berendezése mindig az alkalomnak megfelelő.

Mintája a későközépkori holland vásárcsarnok, a brüsszeli városháza. Neogótikus palota, 100 m magas, óratornyos, tetején az ún. "Rathausmann" szobra (3 m, Alexander Nehr). Előtte a Rathausplatz az adventi vásárok (Christkindlmarkt) helyszíne. Nyolc szobor áll itt, a teret régen katonai parádék számára tartották fenn.

 
Dr. Karl Lueger Ring

Burgtheater

1874, G. Semper és K. Hasenauer műve a drezdai operaház reneszánsz és barokk formaelemeivel. Nézőterét 1945-ben bombatalálat érte.

Egyetem (Universitát):

1873"1883 között épült, H. von Ferstel munkája. A neoreneszánsz épülettömb könyvtára kétmillió kötetet őriz.

Rooseveltplatz

Fogadalmi templom (Votivkirche)

1853-ban, egy Ferenc József elleni merénylet után keletkezett terve. A császárt egy csákvári Libényi János nevű szabólegény akarta leszúrni. I. Miksa mexikói császár kérésére épült templom a bécsi nép adományaiból. Készült 1856"1879, Ferstel alkotása.

Schottenring

Börze

1847"1877, Theophil Hansen műve, reneszánsz hatású, négyszögletes tömb. Belseje 1956-ban kiégett, át kellett alakítani.

Ringturm

1953"1955 között emelték E. Boltenstern tevei alapján. A 20 emeletes magasház zárja a Ringet.


Belvedere Palota (Schloss Belvedere)

A Belvedere Palota 1700"1723 között épült Eugen herceg (Szavolyai Jenő) nyári rezidenciájaként. Ő nem lakta, csak fogadásokra használta. Építésze: Johann Lucas von Hildebrandt.

A belvedere olasz szó jelentése szép kilátás, és a palotától valóban lenyűgöző kilátás nyílik Bécs házrengetegeire, a messzi síkságra és a Bécsi-erdő halmaira. Európa egyik legszebb barokk palotája Lucas von Hildebrandt főműve.

 
Hundertwasser-ház (Hundertwasserhaus vagy Kunsthaus Wien)

Friedensreich Hundertwasser osztrák építész és festő egyik leghíresebb műve, amely 1983 és 1986 között épült.


Schönbrunni kastély (Schloss Schönbrunn)

A Schönbrunni kastély Bécs egyik legfőbb nevezetessége. A barokk épületegyüttes többnyire az osztrák császárok nyári rezidenciája volt, de többek között 1806-ban és 1809-ben Napóleon is itt rendezte be főhadiszállását. Sissi nyári rezidenciájaként szolgált a kastély, amelyhez Ferenc József Pálmaházat építtetett. A gyönyörű parkot 1705-ben alkotta a francia kertépítőművész, Jean Trehet. A park legmagasabb pontján épült a kastély homlokzatával szemben a Gloriette oszlopcsarnok, ahonnan kiváló kilátás nyílik a kastélyra, a Pálmaházra, az állatkert és az ún. fácánkertre.

Nevét egy közeli jóvízű forrásról kapta. A mai palota 1695"1713 között keletkezett Fischer von Erlach tervei szerint. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.

Gasometer - A Simmering

(11.) kerületben 1896-ban épült négy, a városi gáz tárolására szolgáló gáztartály. A használaton kívül helyezett tartályokat 1999 és 2001 között revitalizálták, belsejükben szórakoztató- és üzletközpontot, lakásokat, diákszállásokat és irodákat alakítottak ki.

Grinzing

A bécsiek egyik legkedveltebb „kulináris negyede” a Grinzing, amely akár „Bécs Rózsadombja” is lehetne. A nagy, árnyas kertekben kisebb villák és szép családi házak bújnak meg, amelyek közül szinte minden második hamisítatlan kis osztrák vendéglőt rejt magában. A bécsiek gyakran ezek valamelyikébe térnek be egy finom sonkából, hurkából, kolbászból és bécsi virsliből álló vegyestálra vagy egy hatalmas szelet wiener snitzelre, amelyet aztán kitűnő osztrák sörökkel, esetleg burgenlandi borokkal öblítenek le. A Grinzing mára a turisták körében is nagy népszerűségnek örvend, a városnegyed árnyas élőzenétől " is " hangos kerti teraszai vagy " rossz időben " pincéi esténként zsúfolásig megtelnek.