Útleírások -> Afrika->Tunézia->Sousse

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Látnivalók

2009.06.09.

Dougga

A történelem szerelmeseinek kitűnő célpont lehet Dougga. A douggai kirándulásokat többnyire úgy szervezik, hogy útközben megállót tartanak Zaghouanban a Vizek templománál és Thuburbo Majusban is. A sorrend persze változhat.
Douggáról viszont nem nehéz elképzelni, milyen lehetett itt az élet a 2. század környékén, amikor a rómaiak birtokba vették a települést. Korábban egy helyi törzs, a numidok éltek itt, egyik főnökük mauzóleuma ma is ott áll a domboldalon. Dougga ugyanis egy domb (bár még hegynek is elmegy) tetejére épült, bámulatos a kilátás, de érdekes módon lentről az egykori városból csak pár oszlop látszik. Dougga megközelítése történhet turistabusszal (optimális esetben), esetleg a völgyben fekvő Tebouksouk településről gyalogosan avagy szamárháton. A csacsik jól bírják a hegymenetet, és még kiépített itatóhelyet is találunk számukra. A romváros nem követi a római városok szerkezetét, csak úgy ímmel-ámmal, hiszen már korábban is lakott hely volt, de aki járatos a történelemben és/vagy az építészetben, külső segítség nélkül is hamar felismeri a színházat, a fürdőket, a Capitoliumot, a fórumot. A fürdő egyik érdekessége a közösségi klotyó, amit nem csak fizikai szükségleteik elvégzésére használtak, hanem spiclimentes beszélgetésekre is.

Az egész város jól fennmaradt (már a többihez képest, és ha nem hasonlítjuk össze az Akropolisszal, mint ahogy cinikus útitársaim), több látszik belőle, mint Karthágóból, a magyarországi római maradványokhoz szokott szem óráig elbámészkodhat. A később Tunézia területére érkező népek városrombolási útvonalától messzebb esik ugyanis, mert hát ki a fene akarna olyan messze bemenni a szárazföldre várost rombolni, ha körülötte úgysincs semmi…
A zaghouan-i romok alapján könnyű elképzelni, milyen lehetett a templom a rómaiak idején, hiszen félig a hegyoldalban van, és ha így folytatják, előbb-utóbb (inkább utóbb) újra felépül. Ott jártunkkor egy egész brigád dolgozgatott, talán a lépcsőn, talán az alapzat megerősítésén, szép komótosan. Egyik utastársunk meg is jegyezte: egy dolgozik, nyolc imádkozik. Azért, nehogy nekik is kelljen… A szent hely eredetileg a Nimfák temploma lett volna, a Vizek temploma elnevezést azért kapta, mert innét indult az a 132 kilométeres vízvezeték, amely Karthágót is ellátta. Az aquadukt ezen a környéken sajnos már elpusztult, de állítólag még vannak ép részei Tunéziában, aki ráér, keresse meg.

Thuburbo Majus

Thuburbo Majusban ami ma megmaradt az egykori településből, az leginkább olyan romkert jellegű, mint Szombathelyen, leszámítva, hogy ezt nem hordták szét a későbbi építkezésekhez, meg aztán több is maradt belőle, mint Savariából. A pusztítást az ember helyett elvégezte az időjárás, a ciszternákból idegenvezetőnk szerint csak az utóbbi pár évben több méternyi eltűnt. Thurburbo Majusban egymás mellett találjuk meg a római isteneknek szentelt épületek és egy keresztény templom romjait.

Bardo Múzeum

A legszebb és legnagyobb épen maradt mozaikokat a tuniszi Bardo Múzeumban találjuk, de nem sokkal maradnak el mögötte a sousse-i kasbában (erődítményben) kialakított Archeológiai Múzeum darabjai sem, az épület falai meg elég vastagok ahhoz, hogy a hűsölés ígéretével a kulturálisan kevésbé motivált családtagokat is becsalogassuk.

A kólázó teve

A teve mint szimbólum úton-útfélen feltűnik. De hol van ő, személyesen? Ha nem akarunk tevétlen hazatérni, fizessünk be agy karaván programra (25-30 dínár), és félnapos garantált szórakozásban lehet részünk. Tesztcsapatunk véleménye szerint a karaván az egyik legemlékezetesebb tunéziai program. Először is busszal kiszállítják a turistákat rendeltetési helyükre, vagyis a pusztába, távolabb imitt-amott már feltünedeznek az első olajfák és medvetalp kaktuszok. És persze a tevék.

A tevére vagy születni kell, vagy fel kell rá szállni. A felszállás kétféleképpen történhet. Ideális esetben a tevét leültetik, így viszonylag könnyen feljuthatunk a tetejére. A másik szituáció az, amikor a teve áll, és a turista is, tátott szájjal, tanácstalanul. Aztán hozzálép két markos legény, és szabályosan feldobják a pupura. Fent kifejezetten kényelmes ülés esik eleinte, de aztán a karaván útnak indul, a teve pedig imbolyog. Feri hamar meggyőz arról, hogy ezért hívják a sivatag hajójának. Tengeribeteg azért nem lesz senki, mert kb. 15-20 percenként szünetet tartanak, lehet cserélgetni a helyeket, átfészkalódni lovaskocsira, öszvérre, szamárra. Egy egyik ilyen megállóhelyen kiderül, a minden árusnál kapható, Coca-Colát szürcsölő tevét ábrázoló képeslap nem olcsó trükk, hanem maga a globális valóság. A teve lehajol a földre tett 2 decis kólásüveget, ajkai (vagy mije van egy tevének…) közé szorítja, majd az égnek lendíti nyakát, és a lé eltűnik a gyomrában.

Egy másik pihenőhelyen hosszabb időzésre vannak berendezkedve, a tikkadt nyájat tradicionális kenyérsütő-bemutató várja. Az asszonyság egy földbe süllyesztett, hordó formájú tűzrakó alkalmatosság belső falára csappantja a tésztát, ami egy idő magától belehullik hamuba, és már kész is. Olívaolajba mártva kínálják, és nagyon finom, mindamellett megfelelő doppingszer a hátralévő tevegeléshez.

Végül is mindegy, hogy indulunk felfedezni az országot, teveháton vagy tengeren, Tunézia az a hely, ahol nem lehet unatkozni.

Kalózhajó-kirándulás

Az utazási irodák programajánlataiból nem hiányozhat a kalózhajó-kirándulás a Földközi-tengeren, ahol kóstolót kaphatunk a tunéziai sülthalból, s ahol a kalóznak öltözött személyzet különféle programokkal (tánc, mutatványok) szórakoztatja a turistákat. Emellett kihagyhatatlan program a tevegelés, ami európai embernek feltétlenül kuriózum. Húsz dínárért általában egy órát tevegelhetünk, útközben pedig kérésünkre bevisznek egy berber faluba, ahol beöltöztetnek és teával kínálnak. Mindent összevetve sok színes élménnyel gazdagodhatunk, ha ellátogatunk a történelem és művészet országába, Tunéziába. Akit érdekel az európaitól eltérő kultúra, s aki szívesen részt vesz különleges kalandokban, az legalább egyszer utazzon el az arab terület e békés "szigetére", hogy a kelet mesés kincseivel térhessen vissza