Útleírások -> Afrika->Tunézia->Sousse

Képgaléria

hirdetés

Utazzon Montenegróba!


Kedvező árú montenegrói szálláshely.
MontenegroTours

Weboldal készítés


Szabadon szerkeszthető weboldal havi nettó 1.600 forintért, vagy ha Ön Budapest Bank ügyfél, egy évig INGYEN!
www.startadmin.hu

Gasztronómia

2009.06.09.



Gasztronómia

Turisztikai sikerében annak, hogy szállodáiban a turisták nyugati színvonalú ellátásra és luxuskörülményekre számíthatnak, és ha nem csupán testüket, de gyomrukat is kényeztetni kívánják, Tunézia konyhája gasztronómiai csodák sokaságát fogja kínálni számukra. Persze az érzékenyebb gyomrúaknak azért eleinte inkább csak az óvatos ismerkedést ajánljuk Tunézia ételkülönlegességeivel, és ha lehet, elővigyázatosságból inkább ne csapvízzel öblítsék le a sokfogásos ebédet.
Félpanziós ellátás mellett az átlagturista vajmi keveset költ Tunéziában kajára, hiszen szinte mindenhol bőséges svédasztallal várják a vendégeket reggel-este, bőven jól lehet lakni.

Ételek

A menüben előbb-utóbb feltűnnek a helyi specialitások is, de a standard kínálat is eltér az európaitól. Rántott húst például még csak nyomokban sem találtunk. Sok a fűszeres, zsíros húsétel (pörköltön edzett magyar gyomornak meg se kottyan), csirkéből, pulykából, marhából és bárányból, illetve a turisták kedvéért néha adnak sertéshúst (annak fogyasztását az iszlám tiltja), valamint vicces kedvű utastársak szerint tevét is.

A halételek is változatosak, és a vegák sem pusztulnak éhen: sokféle zöldségételük van, a kinézetre sápatag lasagnére emlékeztető lepényféleségtől a párolt zöldséges egytálételeken át a saláták garmadájáig.

A krémleves állagú chorba megint csak egy rakás zöldségből készül, találtunk krumpli alapút, paradicsomosat, illetve több azonosítatlan növényből készültet is. A kuszkusz gabonából (általában búzából) készült eledel, jellemzően köret, de a vele körített ételt (egyfajta szaftos, húsos és/vagy zöldséges ragu) is így hívják. A brik halas-húsos-tojásos (ízlés szerint) töltelékkel ellátott, bő olajban kisütött ropogós tészta, utcai sütőknél is lehet kapni. Ezek kínálata hasonló az itthoni török-görög-akármilyen giroszos-kebabos-falafeles egységekéhez, csak a fűszerezés más: jóval csípősebb.

Italok

Bár az iszlám meg az alkoholfogyasztás nem fér meg túl jól egymással, Tunéziának több nemzeti itala is van. Egyiket sem iszlámhitűek készítik. Az egyik a Thibarine, növényi főzet, túlnyomórészt datolyaszármazék, pálinkaféle. A Douggától nem messze eső Thibar hegyről kapta a nevét, ahol a fehér papok készítik (legalábbis ezt tartja a hagyomány). A Thibarine íze rendkívül hasonlít a világ bármely pontján titkos, ősi receptek alapján, szerzetesek által főzött gyomorkeserűkéhez. A fehér papok is keresztény szerzetesek, és nem bőrük, hanem ruhájuk színéről kapták nevüket.

Alkoholos italokat a turisták által látogatott vendéglátóhelyeken lehet kapni, boltban csak a kijelölt üzletekben, ott sem a teljes nyitvatartási idő alatt, elkülönített részben. Igazából nem is érdemes ott megvenni a hazahozásra szánt itókát, mert a reptéri duty free-ben olcsóbb, akár 30 százalékkal is.

Tekintettel a hőség és az ellenjavallt csapvíz kombinációjára, vásároljuk csak szorgalmasan az ásványvizet! A legtöbb szénsavmentes, de ha ragaszkodunk a buborékokhoz, keressük a „gazefie” feliratot a palackon.


Tunéziai specialitások

 
Brik: Tunézia egyik legfinomabb étele, könnyű leveles tésztába tojást, hagymát, kapribogyót tesznek, majd forró olajban kisütik.

Chakchouka:  a hagymából, paprikából és csicseriborsóból főzött ragura tükörtojást tesznek. Ez a kiadós étel a vegetáriánusok kedvence.

Chorba: a tunéziai konyha egyik alapfogása. Gazdagon elkészített csípős leves.

Couscous (kuszkusz): az ország nemzeti étele, berber eredetű étel, leginkább a tarhonyához hasonlítható, amelyhez pörköltszerű ragut kínálnak, amit készíthetnek bárányból, csirkéből, marhából, vagy halból.

Koucha: paradicsomszószban főzött bárány krumplival tálalva.

Kemia: előétel, a közel-keleti mezze, vagy a spanyol tapas tunéziai megfelelője.  Leggyakoribb előételek a csonthéjasok, olívabogyó, fűszerezett polip, apró rákból, vagy halból készült falatkák, sült répa, tök, vagy cukkini.

Tabouna: lapos kerek berber kenyér, amelyet gyakran ánizzsal ízesítenek.

Italok: Tunézia muszlim ország, így nem vásárolhatunk alkoholt minden üzletben, ezt a Magazine General nevű nagyobb szupermarketekben tudjuk csak beszerezni.
Boucha: édes fügepálinka
Thibarine: gyógynövényekből készült pálinka, elsősorban Dougga vidékén jellemző
Sarabi: datolyapálinka, tuniszi specialitás
Laghmi: pálmabor az oázisokban
Celtia: helyi sör